Met een hoofddoek moet Meryem 4,5 keer vaker solliciteren dan Sandra

In nieuws door Ewoud Butter op 11-04-2018 | 22:40

De Universiteit van Linz liet fictieve sollicitanten met hetzelfde CV in Duitsland solliciteren. Aan het CV werd een foto toegevoegd. Sandra Bauer kreeg in 18.8% van de gevallen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Toen Sandra haar naam veranderde in Meryem Öztürk daalde dit percentage naar 13.5%. Met een hoofddoek namen de kansen op een baan nog verder af: slechts in 4.2% werd Meryem met hoofddoek uitgenodigd voor een gesprek.

Doris Weichselbaumer van de Universiteit van Linz in Oostenrijk voerde een grootschalige veldproef uit: ze stuurde bijna 1500 fictieve aanvragen naar bedrijven in Duitsland en analyseerde de feedback van de HR-afdelingen.

"De resultaten geven duidelijk aan dat er - bewust of onbewust - sprake is van discriminatie van vrouwelijke sollicitanten met een hoofddoek en een migrantenachtergrond", aldus een samenvatting van het Onderzoeksinstituut voor de Zukunft der Arbeit (IZA), waar het onderzoek werd gepubliceerd. Dat schrijft Der Spiegel.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

In Nederland zijn er inmiddels vele onderzoeken naar discriminatie op de arbeidsmarkt gedaan. Zie bijvoorbeeld het overzicht onderaan dit artikel. Recent kwam daar ook een opzienbarend onderzoek van twee journalisten van De Groene bij naar discriminatie op de woningmarkt

Discriminatie van moslims op de arbeidsmarkt

Naar discriminatie van specifiek moslims op de arbeidsmarkt is in Nederland relatief weinig onderzoek gedaan. Voor de volgende Monitor Moslimdiscriminatie zullen onderzoekers Ineke van der Valk, Roemer van Oordt en Ewoud Butter daarom vooral op deze vorm van discriminatie ingaan. 

Veel meer artikelen over discriminatie

Meer artikelen over moslimhaat

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over arbeidsmarkt, discriminatie, duitsland, monitor moslimdiscriminatie, moslimdiscriminatie, moslimhaat, onderzoek.

Delen: