Meldpunt Veilig in de Rif gelanceerd

In nieuws door Ewoud Butter op 12-07-2019 | 21:46

Zeven Riffijns-Nederlandse organisaties hebben het meldpunt Veilig in de Rif gelanceerd. Bezorgde activisten die naar Marokko willen afreizen, kunnen contact met opnemen voor steun en advies. Het meldpunt is vanaf morgen te bereiken via WhatsApp: 06-85668350.

Gisteren publiceerde Republiek Allochtonië de uitkomst van een peiling  waaruit bleek dat 58% van  Marokkaans-Nederlandse Hirak-activisten deze zomer niet naar Marokko zal gaan. De angst om opgepakt te worden is de belangrijkste reden. Daarnaast denkt 60% dat Marokko voor hen het afgelopen jaar onveiliger is geworden. Een soortgelijke peiling toonde vorig jaar ook aan dat veel Marokkaans-Nederlandse Hirak activisten Marokko bewust mijden.

De Riffijns-Nederlandse organisaties Rifproject, Bades Foundation, Comité Moulay Mohand, Rif Alert, Stichting Izouran, Stichting Noemidia en Vereniging Symphony laten in een persbericht weten dat ze deze cijfers zorgelijk vinden. Ze schrijven onder andere: 

Tegelijkertijd zien we in dit onderzoek de bevestiging van verhalen die we geregeld om ons heen horen. De angst is zo groot dat een aantal Hirak activisten in voorbije periode niet naar Marokko durfde te gaan om afscheid te nemen van een overleden vader of moeder. Dit probleem zien we ook in andere Europese landen. 

Verder verwachten de Riffijns-Nederlandse organisaties een actieve houding van minister Blok wanneer de vrijheid en veiligheid van Nederlandse burgers in het geding komt. Zij vragen om een verdiepend onderzoek naar de gevoelens van onveiligheid onder Riffijnse Nederlanders. 

Sinds eind oktober 2016 - na de dood van visverkoper Mohsin Fikri- zijn veel Marokkaans-Nederlanders betrokken bij de protestbeweging, de Hirak. Me vreedzame demonstraties gingen mensen in de Rif de straat op voor de verbetering van de leefomstandigheden en mensenrechten in het noorden van Marokko. Na een keiharde repressie door de Marokkaanse autoriteiten zijn veel demonstranten tot fikse straffen veroordeeld. 

Bron: persbericht Rifproject, Bades Foundation, Comité Moulay Mohand, Rif Alert, Stichting Izouran, Stichting Noemidia en Vereniging Symphony

Foto

Meer artikelen over de Hirak

 

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over hirak.

Delen: