EU laakt ondermijning rechtsstaat Turkije
In nieuws door Claire Schut op 05-02-2018 | 19:47
De Europese Unie (EU) eist dat Turkije direct twee journalisten vrijlaat en laakt de zorgwekkende ontwikkelingen die de rechtsstaat in Turkije ondermijnen.
De journalisten Sahin Alpay en Mehmet Altan zitten sinds 2016 vast. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de couppoging in 2016 en banden met terroristische organisaties. Op 11 januari 2018 beval het Grondwettelijk Hof in Ankara om de journalisten vrij te laten, maar andere rechters hielden dat tegen. De EU eist nu dat de twee journalisten worden vrijgelaten.
De EU laakt nog twee andere voorbeelden van “zorgwekkende ontwikkelingen die de rechtsstaat en onafhankelijkheid van de rechtspraak in Turkije ondermijnen”: Taner Kiliç de voorzitter van Amnesty International in Turkije en de elf leden van de Turkse Medische Vereniging (TTB).
Taner Kılıç verdween op 9 juni 2017 in de gevangenis op de beschuldiging dat hij lid zou zijn van een gewapende terroristische organisatie. Op 31 januari 2018 besloot een rechtbank in Istanbul dat Kılıç voorwaardelijk zou worden vrijgelaten. Dit besluit werd enkele uren later teruggedraaid. Kılıç zit nog steeds vast, op welke grond is vooralsnog onduidelijk.
De Turkse artsenvereniging TTB riepen op 24 januari 2018 op om de Turkse militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië te beëindigen. Op 30 januari pakte de Turkse politie de voorzitter en tien leden van TTB op. Zij zijn aangeklaagd voor ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ en het ‘opwekken van haat’.
EU-buitenlandchef Federica Mogherini zegt in een verklaring dat deze acties ernstige twijfels oproepen over het Turkse rechtssysteem: “Concrete en blijvende verbetering van de rechtsstaat en basisvrijheden blijven essentieel voor de vooruitzichten van de relatie tussen de EU en Turkije’.”'
De EU overweegt topoverleg met de Turken te organiseren, maar daar is nog geen datum voor geprikt.
Bron: Amnesty International Nederland en Europa Nu
Meer over media, mensenrechten, turkije.