Bestuurders Rotterdam missen islamitisch leiderschap in Nederland
In nieuws door Roemer van Oordt op 09-09-2014 | 14:20
Door: Roemer van Oordt
Afgelopen zaterdag had Nieuwsuur twee bestuurlijke zwaargewichten uit Rotterdam in de uitzending. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zat gebroederlijk naast wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) uitleg te geven over wat ze voor ogen hadden met hun gezamenlijke, in Trouw opgetekende open brief aan Nederlandse ISIS-aanhangers en (vooral!) aan de ‘zwijgende moslimmeerderheid’. Hun optreden was qua samenstelling misschien verrassend, maar inhoudelijk tekenend: soms tegenstrijdig en - net als de media - met weinig oog voor legio andere geluiden en positieve ontwikkelingen, de eigen stad natuurlijk daargelaten.
Eerdmans hoefde niet veel meer te doen dan oude koeien uit de sloot halen. Het werd een ouderwetse Fortuynshow, waarin de rol van de vermoorde politieke leider in het bespreekbaar maken van ‘de’ islam, centraal stond. Mede daardoor had de tijdige Rotterdamse aanpak van radicalisering de Maasstad behoed voor al te veel excessen, uitgezonderd de juridisch helaas niet te weren ‘haatpredikers’.
Tactisch sterk van de wethouder: eerst in een brief, opgesteld met een islamitische vertegenwoordiger van de politieke aartsvijand, verklaren dat de overgrote meerderheid van moslims in Nederland (weliswaar zwijgend) deugt en vervolgens voor prime-time TV ruim baan krijgen om het in hoofdzakelijk negatieve zin consequent over ‘de islam’ te hebben. Genoeg over Eerdmans. Laat hem zijn eigen partij eerst maar eens bij elkaar houden.
Mij gaat het om Aboutaleb. Zijn optreden was moralistisch, op punten tegenstrijdig en behoorlijk vooringenomen. Misschien ben ik er wel wat overgevoelig voor, maar ik stoorde me flink aan de manier waarop Aboutaleb ‘de moslimgemeenschap’ toesprak: zoals wel vaker belerend en in hoogdravend, archaïsch taalgebruik. Net een Arabische leider uit vervlogen tijden. Als dat het Nederlands-islamitische leiderschap is dat Aboutaleb mist, vraag ik me af wie hij daarmee denkt te bereiken.
Voor alle duidelijkheid: niks mis met de keiharde woorden tegen alles wat met ISIS te maken wenst te hebben. En over steun aan de door het kabinet voorgestelde maatregelen valt in een democratische rechtsstaat als Nederland prima te praten. Zoals de afgelopen dagen uitwijzen, blijkt er flink wat af te dingen op de haalbaarheid, wenselijkheid en effectiviteit van een aantal repressieve voorstellen.
Mijn probleem met het optreden van de Rotterdamse burgervader is dat ik zijn tegenstrijdige boodschap en zijn blinde vlek voor de tegengeluiden uit alle hoeken en gaten van Nederland door moslims en hun organisaties en instituties niet snap.
Want tegenstrijdig was het. Aboutaleb zegt in de uitzending eerst dat hij de zwijgende moslimmeerderheid niets kwalijk kan nemen, omdat iedereen die zijn hoofd even boven het maaiveld uitsteekt wordt afgestraft in de sociale media of erger. Even later verwacht hij van hen wel dat ze met megafoons op het Hofplein ISIS komen veroordelen. Mmmh.
En zelfs zijn oproep aan ‘de moslimgemeenschap’ om net als tegen Israël tegen ISIS te komen betogen, mist de essentie. Want de 10.000 demonstranten in de Gaza-demonstratie waren bepaald niet alleen moslims. Het was een bont gezelschap (Rotterdamse) Nederlanders die in overgrote meerderheid mensenrechtenschendingen en disproportioneel geweld aan de kaak willen stellen. Logischer zou het daarom zijn, dat de burgemeester niet uitsluitend ‘de moslimgemeenschap’, maar alle inwoners van Nederland probeert te bewegen naar Rotterdam te komen om met alles wat ze in zich hebben te protesteren tegen de verschrikkelijke wandaden die uit naam van de islam door ISIS worden gepleegd.
Dan die zwijgende gemeenschap. Het is al de vraag of je van moslims mag verwachten dat zij zich continu distantiëren van al het negatieve misbruik dat van hun religie wordt gemaakt. Ze hebben, zoals Farid Azarkan van het SMN als reactie in de Nieuwuur-uitzending terecht aangaf, ook nog wel wat anders te doen. Werken of naar school gaan bijvoorbeeld. Maar er moet bij Aboutaleb toch vooral ook oog en oor zijn voor de massale afkeer van alles wat ISIS doet en van andere terreur, die luid en duidelijk uit de monden en pennen van heel veel moslims en/of hun organisaties en instituties vloeit. Die ‘gemeenschap’ is - anders dan wordt verondersteld - onwaarschijnlijk divers, maar zeker niet zwijgend. Alleen al op dit blog is de oogst van moslimorganisaties die ‘afstand nemen’ indrukwekkend. En ik zie net nog deze langskomen.
Aboutaleb ziet dat kennelijk niet. In zijn optiek horen we niets van de ’moslimgemeenschap'; vooral door het ontbreken van islamitisch leiderschap. In het interview van zaterdag stelt hij ons gerust. Lodewijk Asscher weet namelijk van Aboutaleb dat hij dat vindt en dat hij een rol ziet voor de minister van Integratie om daar iets aan te doen. Alle (potentiële) islamitische leiders opgelet: u kunt zich binnenkort ongetwijfeld melden voor een kadertraining leiderschap bij onze vicepremier.
Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonië
Foto: gemeente Rotterdam, Mark Nolte
Voor de uitzending van Nieuwsuur: zie hier
En meer over (de afkeer van) ISIS op dit blog: hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over ahmed aboutaleb, demonstratie, gaza, isis, islam, islamitisch leiderschap, israël, joost eerdmans, lodewijk asscher, moslims, nieuwsuur, pim fortuiyn, radicalisering, roemer van oordt, rotterdam.
Reacties
prof. dr. david pinto - 10/09/2014 22:31
Aan de kritiek van Roemer, voeg ik zelf nog dit. Als Ahmed A. zijn werk goed had gedaan als welzijnswerker bij Forum, was 't natuurlijk beter gegaan met wat hij nu zo luidruchtig voorstelt: goede organisatie, leiderschap en manifestatie van 'de moslims' in de samenleving. Maar die is het oude recept van de man. De autochtone kiezer paaien en pleasen en tegen de eigen moslimgemeenschap schoppen. Bah!
Overigens, de repliek van Azarkan (SMN) vond ik ook heel goed!