Amsterdams Islamitisch Akkoord daagt politiek uit kleur te bekennen

In nieuws door Roemer van Oordt op 11-03-2022 | 13:03

Een aantal islamitische (koepel)organisaties geven in het Amsterdams Islamitisch Akkoord politieke partijen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen de gelegenheid concrete uitgangspunten te omarmen die (grond)rechten van Amsterdamse moslims onderstrepen en moslimhaat en moslimdiscriminatie moeten tegengaan en bestrijden. Vier jaar geleden gingen nagenoeg alle partijen daar bij een soortgelijk initiatief vanuit joodse organisaties op in. Vooralsnog is van de PvdA, D66, Partij voor de Dieren en Bij1 bekend dat ze zaterdag in de Blauwe Moskee gaan tekenen.

UPDATE: Zaterdag 12 maart ondertekenden PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Bij1, CU en Volt het Amsterdams Islamitisch Akkoord. DENK was wel in de moskee, maar tekende op het eerste gezicht opvallend genoeg niet. Lijsttrekker Sheher Kkan gaf in een gesprek aan 'dat de partij nooit akkoorden ondertekent omdat het niet gaat om wat je de kiezer beloofd, maar om wat je doet'. Ook liet hij weten dat DENK Amsterdam 'op dit terrein zich al genoeg heeft bewezen, bijvoorbeeld met het Cornelius Haga dossier, en met voorstellen en moties die nog wel verder gaan dan de uitgangspunten van het Akkoord'. VVD, CDA, FvD en Ja21 waren ondanks herhaalde oproepen van de opstellers niet van de partij.

Precies vier jaar geleden, niet ver voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, werd het Amsterdams Joods Akkoord getekend. In een verkieizingsdebat van een paar dagen later in moskee Al Kabir aan de Weesperzijde, was één van de stellingen of er ook geen Amsterdams Islamitisch Akkoord moest komen. Daar kwam het toen niet meer van, maar nu ligt het er.

 

Opstellers en ondersteuners van het akkoord zijn Muslim University Students of Amsterdam (MUSA), Assamaual Saidi (jurist), Coöperatieve Islamitische Vereniging voor Bijstand van Overlijden U.A., Stichting Al Houda, Stichting Moskee Alert, De Blauwe Moskee Amsterdam en de Unie van Marokkaanse Moskeeën en Organisaties in Noord-Holland.

Het Akkoord gaat in op: grondrechten; het politieke klimaat; intolerantie, discriminatie en moslimhaat; veiligheid; inclusie, en (structurele) samenwerking. Aan de orde komen onder meer aparte registratie (door de politie) van moslimdiscriminatie, aanpak van stage- en arbeidsmarktdiscriminatie, bijscholing van gemeentelijk personeel, zichtbare maatregelen om islamitische instituties te beschermen en het onverkort veroordelen van zowel hatecrime als van polariserende en islamofobe uitingen. Ook wordt ingegaan op rechten, zoals het dragen van een hoofddoek in alle geledingen van de gemeenteorganisatie (inclusief handhaving), een islamitsche begraafplaats, toegeruste ouderenvoorzieningen en de beoordeling van bijzonder onderwijs op kwaliteit. 

Veel van de uitgangspunten kwamen van de week al aan de orde in het gemeenteraadsverkiezingsdebat 'Hoe gaat Amstterdam werk maken van de aanpak van molsimdisicriminatie'. Daar bleken de (linksgeoriënteerde) partijen het in grote lijnen over de aanpak van moslimsdiscriminatie en moslimhaat eens.

Vraag is vooral in hoeverre de patijen zich aan hun beloftes die ze met de ondertekening van het Amsterdam Islamitsch Akkoord doen na de verkiezingen ook daadwekelijk gaan houden. Sofyan Mbarki (PvdA) onderstreepte als een van de eerste nadrukkelijk het belang van het Akkoord én de naleving er van. Ook Suleyman Aslami (D66) is daarover helder:

Voor veel Amsterdamse moslims is haat en discriminatie de dagelijkse realiteit. Dit is onacceptabel. Wij moeten er dan ook alles aan doen om dit gif bij de wortels te bestrijden.

Morgen om 12:30 krijgen alle partijen de gelegenheid het Amsterdams Islamitisch Akkoord in de Blauwe Moskee te ondertekenen. Dan weten we tegelijkertijd ook hoe de poltiieke steun voor dit akkoord zich verhoudt tot die voor het Amsterdams Joods Akkoord van vier jaar terug


Lees hier de volledige tekst van het Amsterdam Islamitisch Akoord (PDF)

Lees ook

Amsterdamse politiek: geen Jodenhaat in Mokum
Pak alle vormen van haat in één Pact aan
Onderzoek moslimdiscriminatie: normalisatie eist concrete aanpak
Hoe willen Amsterdamse politieke partijen discriminatie en racisme aanpakken?

Foto's: screenshots van het Amsterdams Islamitisch Akkoord

Delen:

Reacties


Jan van Oort - 13/03/2022 11:30

DENK en BIJ1 weigerden destijds het Amsterdams Joods Akkoord te ondertekenen...

A. Ehren - 12/03/2022 18:14

Opmerkelijk dat GroenLinks in het rijtje van ondersteunende partijen ontbreekt...
Moet welhaast te maken hebben met het merkwaardige (verre en vrij recente) verleden van GL-burgemeester Halsema inzake islam-gerelateerde vraagstukken..