Gebrek aan duiding media bij KLPD-analyse Marokkaanse daders (Steeph)
In missers op 16-03-2010 | 17:55
Het is een bekend verschijnsel dat het makkelijker is je aandacht te richten op groepen die qua uiterlijk opvallen. In de documentaire Bowling for Columbine werd dit heel mooi geillustreerd. Dus het zou wel fijn zijn als iemand eens gaat onderzoeken of de politie niet overijverig is in de richting van de groep die toch al een slechte naam heeft. Daarmee versterk je namelijk een indruk.
Dan een opmerking over het begrip 'crimineel'. In de berichtgeving wordt ook gesproken over boeven en dieven. Maar het rapport gaat op geen enkele manier in op welke daden er dan onder dat begrip criminaliteit vallen. De uitsplitsing is er ook niet. Heel bot gezegd, het kan zijn dat alle Marokkanen zijn opgepakt voor het vernielen van een vuilnisbak en dat alle niet-marokkanen zijn opgepakt voor het plegen van een overval met een pistool.
Het rapport maakt daar nog wel de volgende, opvallende, kanttekening bij: 'Opmerkelijk was dat in bepaalde gemeenten met veel criminele Marokkanen de oververtegewoordiging ten opzichte van autochtonen relatief laag was omdat het criminaliteitsniveau van autochtone Nederlanders in die gemeente relatief (dus tov de andere gemeenten) hoog was.'
Dan nog iets over de manier waarop getallen zogenaamd in contextgeplaatst worden. In Gouda is 9% van de bevolking Marokkaan en 1/3 van de criminelen ook. Heftig! Maar nog afgezien van de beperkte waarde van die 1/3 moet ook nog in meer detail gekeken worden naar de bevolkingssamenstelling. B
ejaarden zijn over het algemeen niet het meest crimineel. De meeste criminelen zitten tussen de 12 en 30 jaar. In Gouda is het aandeel in die leeftijdsgroep van Marokkanen geen 9% maar 14%. Dat is dus alweer 50% meer. Dus (los van de eerdere kanttekeningen) zijn ze niet 3 keer zo crimineel maar 2 keer zo crimineel ineens.
Samenvattend kan gezegd worden dat een rapport behoorlijk misbruikt is omwille van de smeuiige koppen. En door dat soort acties kan ik me enerzijds voorstellen dat overheidsinstanties steeds voorzichtiger worden met het zomaar openbaar maken van dit soort rapporten (was bij deze ook niet de bedoeling) en tegelijk gedwongen worden keuzes te maken die voortkomen uit publieke opinie en niet de feiten.
De NOS heeft in haar bericht ook nog een zeer goede opmerking: 'Hiermee wordt bepaald hoeveel geld gemeenten krijgen om overlast aan te pakken.'
Oftewel, het loont om hoger op de criminaliteitsladder te komen, als het gaat om Marokkanen tenminste. Afsluitend moet nog gezegd worden dat naast bovengenoemde media het NRC en BinnenlandsBestuur een veel netter stuk hadden.
En alleen de NOS en Omroep Brabant gaven, zover ik kon vinden, een link naar het rapport zelf. Maar voor de rest zouden een aantal hoofdredacteuren misschien maar weer eens wat boeken teruglezen die ze ooit op hun opleiding kregen over integere en zuivere journalistiek. D
Deze blog is geschreven door Steeph van het onvolprezen weblog Sargasso, waarop het stuk eerder verscheen. De blog is op het Allochtonenweblog geplaatst met toestemming van Steeph.
Meer mediamissers hier.
Meer over criminaliteit, media, mediamisser, sargasso, steeph.