Zestien Nederlanders met een migratieachtergrond gekozen in Tweede Kamer

In feiten door Ewoud Butter op 16-03-2017 | 08:00

Op grond van de huidige voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen lijken zestien Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond gekozen in de Tweede Kamer. Dat zijn er vijf meer dan bij de verkiezingen van september 2012.

Het gaat om negen Marokkaanse Nederlanders en zeven Turkse Nederlanders. Andere groepen met een migratieachtergrond zijn niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. De VVD, GroenLinks, D66 en DENK leveren ieder drie Kamerleden met een migratieachtergrond. De SP heeft twee op twee Kamerleden met een migratieachtergrond en het CDA één.

Dit kan nog veranderen na de definitieve uitslag wanneer ook duidelijk wordt of er kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen.

De voorlopige uitslag ziet er als volgt uit: 

VVD (33 zetels), PVV (20 zetels), D66 (19), CDA (19), GroenLinks (14), SP (14), PvdA (9), ChristenUnie (5), 50PLUS (4), PvdD (5), DENK (3) en FvD (2).

Op grond hiervan zijn de volgende Turkse Nederlanders zeker van een plaats in de Tweede Kamer:

  1. Dilan Yesilgöz-Zegerius (19e op de lijst van de VVD),
  2. Zihni Özdil (8e op de lijst van GroenLinks)
  3. Nevin Özütok (12e op de lijst van GroenLinks) 
  4. Sadet Karabulut (5e op de lijst van de SP)
  5. Cem Lacin (10e op de lijst van de SP).
  6. Tunahan Kuzu (1e op de lijst van DENK)
  7. Selcuk Öztürk (3e op de lijst van DENK)

De volgende Marokkaanse Nederlanders zijn zeker van een plek in de Tweede Kamer:

  1. Malik Azmani (10e op de lijst van de VVD)
  2. Zohair el Yassini (26e op de lijst op de VVD)
  3. Vera Bergkamp (6e op de lijst van D66)
  4. Salima Belhaj (14e op de lijst van D66)
  5. Achraf Bouali (16e op de lijst van D66)
  6. Jesse Klaver (1e op de lijst van GroenLinks)
  7. Khadija Arib (2e op de lijst van de PvdA),
  8. Mustafa Amhaouch (15e op de lijst van het CDA)
  9. Farid Azarkan (2e op de lijst van DENK)  

De Kamerleden Azmani, Bergkamp en Klaver hebben allen een Marokkaanse vader en een autochtone moeder en worden in de statistieken van het CBS gerekend tot de Marokkaanse Nederlanders. Kamerleden met een Indonesische achtergrond, zoals Geert Wilders, worden door het CBS gerekend tot de Nederlanders met een westerse migratieachtergrond. Dit artikel beperkt zich tot Kamerleden met een niet-westerse migratieachtergrond. 

12,3% van de Nderlandse bevolking heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Marokkaanse Nederlanders vormen 2,27% van de totale bevolking, Turkse Nederlanders 2,34%. Meer hier

Bij de laatste verkiezingen in 2012 werden 11 Kamerleden met een niet-westerse achtergrond gekozen. Dat was minder dan bij de verkiezingen van 2010 en 2006 toen er respectievelijk 17 en 12 Kamerleden met een niet-westerse achtergrond in de Tweede Kamer belandden.

Zie ook:

Welke Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond maken kans op een Kamerzetel?

Dertig jaar diversiteit in de Tweede Kamer; hoe verder na de verkiezingen (op StukRoodVlees)

Meer over artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen leest u hier

Ewoud Butter is politicoloog en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Meer van Ewoud op zijn blog, op deze site of volg hem op twitter

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over #tk2017, achtergrond, diversiteit, ewoud butter, factsheet, kamerleden, kandidaten, verkiezingen.

Delen:

Reacties


mw. R.A.Eijkelboom - 22/03/2017 16:46

Veel mensen uit andere migranten-groepen zich niet vertegenwoordig door de gevestigde partijen van zowel links tot rechts. Ik heb het dan bv over Surinaamse Nederlanders Molukkers en Indo's.

Edgar van Lokven - 21/03/2017 19:05

Het is een goede zaak dat meer Nederlanders met een migratieachtergrond zijn gekozen in de nieuwe Tweede Kamer in vergelijking met de verkiezingen in 2012. Zo is hun vertegenwoordiging thans een betere afspiegeling van hun aandeel in de bevolking.

Maar laat ons niet blind staten op dit deel van de statistiek. Het aandeel vrouwen in de Tweede Kamer is zelfs teruggelopen. Het aantal ondernemers blijft zwaar ondervertegenwoordigd. En wie heeft het over lichamelijk of verstandelijk beperkten? Of over transgenders? Mij dunkt ook minderheden die een vertegenwoordiging verdienen!

Belangrijker dan het leggen van volksvertegenwoordigers langs de 'minderhedenmeetlat' is dat deze vertegenwoordigers hun werk goed zullen doen; dat wil zeggen de regering controleren en hun rol opeisen in het proces van medewetgeving. Over vier jaar mogen wij burgers al onze vertegenwoordigers (man, vrouw, allochtoon, autochtoon, gehandicapt, transgender, etc.) daar op beoordelen. Of eerder met petities, demonstraties, etc.

ewoud - 21/03/2017 10:35

Excuses, de titel en de tabel zijn misleidend: het stuk gaat over Nederlanders met niet-westerse migratieachtergrond. Nederlanders van Indonesische herkomst worden door het CBS gerekend tot Nederlanders met een 'westerse migratieachtergrond'

mw. R.A.Eijkelboom - 16/03/2017 17:14

Ik vind het heel triest, dat de gevestigde partijen hun Indo-kiezers niet opzoeken, voor een plek in de het Parlement.
Ik weet ook dat er Molukkers zijn die graag in de Kamer zitting willen nemen om hun stem te laten horen!

mw. R.A.Eijkelboom - 16/03/2017 09:47

Triest. Heel triest. Er zijn voldoende mensen uit verschillende bevolkingsgroepen die een aanwinst voor de landelijke politiek zijn, maar helaas laten ze het weer afweten om de mensen te zoeken.

Verena - 16/03/2017 09:03

Hoe kijken jullie naar Indo's?