Update: haatmisdrijven gericht tegen moskeeën (november 2017)

In achtergronden door Ewoud Butter op 09-11-2017 | 21:31

Vorige week werd een moskee in Barneveld beklad met een hakenkruis en haattaal. Naar aanleiding van dit incident heeft Republiek Allochtonië een update gemaakt van de lijst met haatmisdrijven gericht tegen moskeeën.

Correcties of aanvullingen zijn altijd van harte welkom.

Update (12 november): het besmeuren van een bouwlocatie voor een moskee met varkensbloed door Pegida is aan de lijst toegevoegd.

Deze lijst publiceren we sinds maart 2010. De lijst is samengesteld op grond van mediaberichten en eerdere blogs op Republiek Allochtonië, Frontaal Naakt (t/m 2009) en de database van Rechtspraak.nl.

Vooral sinds 2015 krijgen we ook rechtstreeks meldingen van moskeeen of moskeekoepels en hebben we aanvullingen gekregen van onderzoekster Ineke van der Valk. Deze lijst is bij lange na niet compleet. Heel veel incidenten halen namelijk nooit de media. Ook hebben verschillende moskeeen het beleid, soms in overleg met de politie, om met dergelijke incidenten niet naar buiten te treden. De gedachte hierachter is dat met media-aandacht de daders dan de aandacht krijgen die ze zoeken. Ook bestaat de angst dat het tot kopieergedrag en dus meer bedreigingen of geweld leidt.

Daarnaast speelt dat de politie lang niet altijd iets met de meldingen doet of dat er gebrekkige communicatie over de zaak is. Daarin wordt overigens in meerdere (politie)regio’s een duidelijke inhaalslag gemaakt, net als bij de aparte registratie van meldingen van moslimdiscriminatie. In maart 2015 werd ook bekend dat justitie zelden tot actie overgaat na een aangifte van discriminatie.

Van haatmisdrijven tegen moskeeen is al langere tijd sprake. Zo schrijft onderzoekster Ineke van der Valk in de Monitor Moslimdiscriminatie (2014) dat in de weken na het begin van de Eerste Golfoorlog er sprake was van een forse toename van haatmisdijven. Pas de laatste jaren is er meer aandacht van de politiek voor dit probleem. In 2016 werden voor het eerst mensen veroordeeld wegens terrorisme nadat zij een brandbom op een moskee in Enschede hadden gegooid.

In februari 2017 presenteerde het kabinet de Handreiking veilige moskee. Deze handreiking bevat aanbevelingen voor moskeeën, gemeenten en politie over de omgang met concrete spanningen en incidenten gericht tegen moskeeën. Meer hier. 

Hieronder het overzicht:

2001

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

(c) Republiek Allochtonië/ Ewoud Butter

De pamfletten die op 31 oktober 2017 op de Rotterdamse Essalammoskee zijn gespijkerd, beschouw ik vooralsnog als vernieling of een agressieve oproep tot hervorming van de islam, maar niet per se als een uiting van moslimhaat.  Bent u het daar niet mee eens, heeft u aanvullingen op deze lijst of staan er onjuistheiden in? Geef het aan ons door en mail naar info@republiekallochtonie.nl. Dan kan ik het corrigeren of aanvullen. 

 

Nachrift naar aanleiding van reacties lezers 

  • We krijgen iedere keer bij de publicatie van deze lijst de vraag waarom we geen lijst met haatmisdrijven gericht tegen synagogen plaatsen. Het antwoord daarop luidt: Deze lijst is in 2010 ontstaan omdat er destijds geen aandacht was voor dit soort incidenten gericht tegen moskeeën en moskeebezoekers. De website Frontaal Naakt deed dit als eerste, wij hebben de lijst in de loop der jaren verder bijgehouden.
    Het Cidi hield in Nederland bijvoorbeeld al jaren keurig bij wat er gebeurde rond synagogen. Dat doen ze nog steeds in hun jaarlijkse monitor. In 2016 was er volgens het Cidi bijvoorbeeld sprake van 1 incident rond een synagoge.
  • De brandstichting op 7 april 2017 bij de Ulu moskee in Heemskerk is geschrapt (dd 11-07-2017). Hier lijkt volgens het ADV geen sprake van een hatecrime. 

Links:

  • Naar aanleiding van eerdere versie van deze lijst van 28 februari jl. maakte de Volkskrant op 11 maart 2016 een infographic
  • Eerdere of latere updates van deze lijst vindt u hier

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten meestal de voorkeur aan de term moslimhaat boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Meer over moslimhaat/islamofobie op dit blog hier.
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 

 

 

 

 


Meer over incidenten, moskee, moskeeën, moslimhaat.

Delen: