Tweederde van de emigranten uit Nederland is van allochtone afkomst

In achtergronden op 28-01-2011 | 14:20

Ze zijn de intolerantie beu of zien in hun land van herkomst betere carrièremogelijkheden. Vooral hoger opgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren verlaten Nederland vanwege het harde politieke klimaat. Hoewel geen sprake is van massale emigratie, noemen deze groepen allochtonen 'een groeiende intolerantie' als reden voor vertrek. Ze voelen zich niet thuis in Nederland. Voor Turkse hoger opgeleiden is de economische groei in Turkije vaak doorslaggevend. Dat is voor hoger opgeleide Marokkanen juist een barrière om te emigreren.

Dat blijkt uit onderzoek van Regioplan in opdracht van CDA-minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Ruim tweederde van de emigranten uit Nederland is van allochtone afkomst. De helft van de vertrekkers is tussen de 20 en 45 jaar en heeft een mbo-diploma of hoger op zak.

Volgens D66, de partij die aandrong op het onderzoek, moet het kabinet-Rutte meer doen om een 'aantrekkelijk en plezierig' arbeidsklimaat te creëren voor kennismigranten. 'De gure wind moet weg', zegt parlementariër Gerard Schouw in de Volkskrant. 'We hebben kenniswerkers hard nodig.'

Schouw: 'Dit is echt heel slecht voor de economie. In 2030 hebben we 300 duizend hoger opgeleiden nodig.' Hij noemt het jammer dat veel hoogopgeleiden het land uit worden gejaagd door 'het symbolische tromgeroffel' van de PVV.

In 2003 vertrokken voor het eerst meer mensen uit Nederland dan er binnenkwamen. In 2006 werd de top bereikt: 130 duizend emigranten. Sindsdien neemt het aantal emigranten sterk af. In 2009 emigreerden 110 duizend mensen. Autochtonen verlaten Nederland de laatste jaren minder vaak. Het politieke klimaat speelt bij autochtonen nauwelijks een rol. Datzelfde geldt voor hoger opgeleide Surinamers.

Bron: Volkskrant


Meer over d66, emigranten, immmigratie, kennismigranten, marokkanen, migratie, onderzoek, turken.

Delen: