Twee politieagenten en een militair klappen uit de school in documentaire over de impact van politiecontroles

In achtergronden door Ewoud Butter op 07-12-2018 | 08:20

Op maandag 10 december vertoont de NPO de documentaire ‘Verdacht’ waarbij Nederlanders vertellen over hun soms bizarre en vernederende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt. Zelfs als ze bij de politie werken of militair zijn.

De veertien geïnterviewden hebben uiteenlopende beroepen (cabaretier, installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent), ze verschillen in leeftijd en in afkomst. Ze hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig van ze weten wat ze hier doen, waar ze naar toe gaan en hoe ze heten. Hun verhalen zijn stuk voor stuk indrukwekkend. 

Divano 

Zo vertelt Divano uit Spijkenisse zijn verhaal. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn heldhaftige optreden in de metro van Rotterdam, waar twee agressieve en gewapende mannen voor veel paniek zorgden. Divano die op dat moment bij Defensie als militair werkte wist de situatie te de-escaleren en de mannen vast te houden totdat de politie ze van hem kon overnemen. Voor zijn heldhaftige optreden ontving hij meerdere onderscheidingen waaronder de Koninklijke Erepenning. In het dagelijks leven heeft hij vrij echter weinig aan deze mooie onderscheiding, want ook hij vertelt in ‘Verdacht’ openhartig over de talloze keren dat hij door de politie wordt gecontroleerd en hoe hij vernederende opmerkingen moet slikken. Zo werd hij bij een zogeheten 'patsercontrole' door een agent uitgescholden voor 'aapje'. Divano tegen Radio Rijnmond: "Ik heb tegen hem gezegd dat hij zich moest gedragen naar zijn uniform en niet als een gestoorde. Ik werd aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie."

Open Rotterdam maakte deze korte reportage over Divano. 

Anis Rais

Een ander verhaal is dat van de Amsterdamse politieagent Anis Raiss, die modelagent werd genoemd en na heldhaftig optreden in 2015 onderscheidingen ontving voor zijn werk. Een klein jaar later begeleidt hij zijn jongere broertje, een scholier, wanneer deze geen aangifte mag doen op het politiebureau in Enschede. In Twente geloven ze echter niet dat Anis bij de politie zit. "Of werk je bij de schoonmaak, net als je vader?" vraagt de brigadier. Uiteindelijk belandt Anis in de cel. Zijn kleren zijn van zijn lijf gescheurd, hij voelt zich vernederd en gediscrimineerd. De volgende dag werd hij vrijgelaten. Met veel moeite kan Anis vervolgens aangifte doen, maar zijn zaak belandt uiteindelijk in de doofpot. Zijn verhaal werd onder andere opgetekend in het NRC door Thomas Ruebb die daarvoor De Tegel ontving, een journalistieke prijs. Lees ook de Chronologie van een doofpot bij Controle Alt Delete. 

Over de documentaire

‘Verdacht’ ging op vrijdag 28 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première en werd daarna op verschillende plekken in het land vertoond. Het is een bijzonder indrukwekkende documentaire die op indringende wijze laat zien hoe het voelt om keer op keer, bij voorbaat, op grond van je huidkleur, verdacht te zijn.

Regisseusse Nan Rosens portretteert de geïnterviewden niet als slachtoffers. "Zij beschrijven hun ervaringen met etnisch profileren en politiegeweld, wat zij feitelijk hebben meegemaakt en hoe zij zich daarover voelen. Deze mensen voeren een emancipatiestrijd in de hoop om verandering in de samenleving teweeg te brengen”, aldus de documentairemaakster. 

A.s. maandag 10 december 2018 wordt Verdacht uitgezonden op NPO2 om 21:05 uur. 

*Controle Alt Delete
De film is medemogelijk gemaakt door Controle Alt Delete. Deze organisatie zet zich al zes jaar inzet tegen etnisch profileren en is vóór eerlijke en effectieve politiecontroles, waarbij de politie data verzamelt van alle staandehoudingen. Dit gebeurt nog niet, maar is volgens Controle Alt Delete “de enige manier om inzichtelijk te maken of dat de politiecontroles bewezen effectief zijn.” Controle Alt Delete (CAD) is een initiatief van Blikopenersen IZI Solutions.

Herhaalde oproep:

Op maandag 10 december '18 komt de documentaire Verdacht op TV bij KRO-NCRV 2Doc. Ik heb deze bijzonder indrukwekkende en indringende documentarie al gezien en ondersteun de oproep van Controle Alt Delete dat zoveel mogelijk mensen de film moeten gaan zien.
Help je mee? Laat je telefoonnummer achter op de website van Controle Alt Delete en zij sturen je op 10 december een SMS met een herinnering en een bericht dat je kan delen via e-mail, facebook, twitter en instagram. 
Ewoud Butter 

Hieronder de trailer. 

Zie ook:

Lees de column Verdacht van Lotfi el Hamidi in het NRC

Etnische ongelijkheid in de stafrechtketen is nog steeds een blinde vlek

Jongere met migratieachtergrond wordt veel eerder verdacht en vaker vastgezet

Veel meer artikelen over etnisch profileren

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over controle alt delete, etnisch profileren, verdacht.

Delen: