Tientallen organisaties presenteren Manifest tegen islamofobie (j'accuse)
In achtergronden door Ewoud Butter op 09-12-2024 | 15:08
Een coalitie van tientallen organisaties en antidiscriminatiebureaus heeft vanmiddag een manifest tegen islamofobie, getiteld 'j'accuse' aangeboden aan de fracties van de Tweede Kamer. "De Nederlandse overheid is er nooit in geslaagd moslims volledig als volwaardige burgers te laten participeren in de samenleving" schrijven de ondertekenaars, die 19 aanbevelingen hebben geformuleerd. Ze vragen onder andere om de erkenning van islamofobie als vorm van racisme en de aanstelling van een Nationaal Coördinator Islamofobie.
De term "J'accuse" verwijst naar de beroemde open brief van Émile Zola (1898), waarin hij de Franse overheid beschuldigde van antisemitisme en onrecht in de Dreyfus-affaire. Dit symbool van verzet tegen onrecht wordt nu toegepast op de Nederlandse situatie, waarin structureel racisme en islamofobie centraal staan.
In het manifest, een initaitief van het Collectief tegen Discriminatie en Islamofobie, wordt er op gewezen dat de Nederlandse overheid er nooit in is geslaagd om moslims volledig als volwaardige burgers te laten participeren in de samenleving. De ondertekenaars schrijven onder andere:
We maken ons ernstig zorgen over de opkomst van extreemrechtse en radicaalrechtse partijen in Nederland en Europa. Deze ontwikkeling heeft in verschillende landen geleid tot een intensivering van islamofobe uitingen en geweld. We weten al langer uit verschillende onderzoeken dat een meerderheid van de Nederlandse moslims discriminatie ervaart.
We hebben er geen enkel vertrouwen in dat het onder het nieuwe kabinet beter zal worden. Dit kabinet,officieel onder leiding van premier Schoof, wordt feitelijk aangestuurd door Geert Wilders, de leider en het enige lid van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Dit is een partij die sinds haar oprichting het inperken van de rechten van moslims als belangrijkste agendapunt heeft. De PVV omarmt de omvolkingsmythe en heeft vele voorstellen gedaan om moslims ongelijk te behandelen, zoals het sluiten van moskeeën en islamitische scholen, het verbieden van de Koran en de ‘kopvoddentaks’. Het beledigen van moslims is in de politiek bijna salonfähig geworden.
Ook wordt er op gewezen dat verschillende ministers van het nieuwe kabinet islamofobe uitspraken hebben gedaan, zonder dat premier Schoof hiervan afstand nam. De ondertekenaars vrezen dat de komst van dit kabinet niet alleen leidt tot een verdere normalisatie van haat tegen moslims, maar dat ook de rechten van andere minderheden, waaronder vluchtelingen, in het geding zullen komen evenals elementaire vrijheden als het recht op demonstratie.
Verder verwijzen de ondertekenaars naar de effecten van het geweld in Gaza:
Wij maken ons ook zorgen over de invloed van internationale gebeurtenissen op de situatie van Nederlandse moslims. De situatie in Gaza en het optreden van de extreemrechtse Israëlische regering hebben geleid tot een toename van antizionisme, wat vaak onterecht wordt verward met antisemitisme. De solidariteit met Israël mondt regelmatig uit in islamofobe uitingen, waarbij moslims als een bedreiging voor joodse mede- burgers worden gezien. Hoewel we de strijd tegen antisemitisme steunen, mag dit niet ten koste gaan van solidariteit met andere minderheden. Je kunt geen racisme met racisme bestrijden.
In het manifest worden de volgende aanbevelingen gedaan:
-
Roep de overheid op om mensenrechten en internationale verdragen te respecteren.
-
Respecteer artikel 1 van de grondwet: Waarborg gelijke rechten voor iedereen, ongeacht sekse, huidskleur, seksuele gerichtheid, herkomst of geloof.
-
Spreek je altijd en consequent uit tegen iedere vorm van haat, racisme en uitsluiting in het publieke debat en op sociale media.
-
Dring aan op formele erkenning van islamofobie als structureel racisme.
-
Neem stelling tegen zowel institutionele als dagelijkse vormen van islamofobie, met extra aandacht voor de discriminatie van moslima’s.
-
Het aanstellen van een Nationaal Coördinator Moslimhaat/Islamofobie zou een belangrijk onderdeel van deze aanpak kunnen zijn.
-
Eis een snelle en adequate reactie op islamofobe incidenten door politie en justitie.
-
Stimuleer gemeentelijke overheden om de veiligheid van islamitische burgers en gebouwente garanderen.
-
Bevorder dialoog en verbinding: Organiseer bijeenkomsten waar moslims en niet-moslims elkaar ontmoeten om wederzijds begrip te versterken.
-
Stimuleer onderzoek naar islamofobie: Pleit voor meer onderzoek om effectieve maatregelen te kunnen nemen.
-
Bevorder sollicitatieprocessen die vrij zijn van vooroordelen en train recruiters hierin.
-
Creëer een werkomgeving waarin religieuze diversiteit wordt gewaardeerd en discriminatie niet wordt getolereerd.
-
Stimuleer scholen om een veilige omgeving te creëren voor moslimleerlingen en bestrijd stagediscriminatie.
-
Eis eerlijke behandeling van islamitische scholen door de overheid.
-
Moedig slachtoffers aan om incidenten te melden en zorg voor toegankelijke meldingssystemen
-
Houd mediaplatforms verantwoordelijk om hate-speech aan te pakken en gebruikers te beschermen.
-
Vergroot bewustwording en educatie. Stimuleer mediawijsheid om framing en stereotypering tegen te gaan
-
Vraag mediabedrijven kritisch te kijken naar hun berichtgeving over moslims en meer diversiteit te bevorderen.
-
Roep de film- en televisiewereld op om stereotiepe beelden te doorbreken en genuanceerde verhalen over moslims te vertellen.
Het manifest is tot nu toe getekend door de volgende organisaties
- Prisma Groep
- HTIB
- Nederland wordt beter
- Meld Islamofobie
- S.P.E.A.K.
- Arts of resistance
- Fiteqlub
- Universiteit Bielefeld
- SPIOR (vertegenwoordigt ca. 80 islamitische organisaties)
- EMCEMO
- CIDM
- Amsterdams Marokkaans Netwerk (25 organiasaties)
- Discriminatie.nl
- SMN
- Stichting Argan
- ASKV
- Assadaaka
- Aknarij
- Collectief tegen islamofobie en discriminatie
- Comité 21 maart
- Raad van Noord-Hollandse moskeeën
- Belangenvereniging Beroepschauffeurs Ondernemers (BBO)
- We speak
- Brehatta
- IZI Solutions
- 430 maart-beweging
- Pan Asian Collective
- Moskeekoepels: K9 (125 islamitisch organisaties)
Het gehele manifest is hier te lezen.
Zie ook:
In de Volkskrant stond afgelopen zaterdag een interview met initiatiefnemer Abdou Menebhi
Artikel in De kanttekening
Factsheet moslimhaat en moslimdiscirminatie
Vond u dit artikel waardevol?
Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen.
Je kunt met iDeal doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie
Meer over islamofobie, moslimdiscriminatie, moslimhaat.