Terugkijken: Martin Luther King in Nederland (1964)
In achtergronden door Ewoud Butter op 31-03-2018 | 17:32
Komende week, op 4 april, is het vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis Tennessee werd vermoord. Deze week wordt dat hier en daar herdacht, onder andere op 1 april door The Black Archives bij Ons Suriname (zie de agenda en de link onderaan dit artikel).
King bracht in 1964 een bezoek aan Nederland voor een preek in de RAI in Amsterdam tijdens de Baptisten-wereldconferentie. Een jaar later kwam King opnieuw naar Nederland. Tijdens het 17e lustrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontving hij een eredoctoraat in de sociale wetenschappen.
Het was tot het laatste moment spannend of King naar de baptistenconferentie, kon komen omdat King destijds aan de lopende band werd opgepakt door de Amerikaanse politie. Toen King geheel afspraak arriveerde op Schiphol, was er geen delegatie om hem op te vangen. Een deel van de baptistendelegatie was de weg kwijt geraakt en een ander deel had autopech.
King en zijn meegereisde secretaris Young kregen 's avonds alsnog een welkomstdiner met Nederlandse baptistenleiders. Op het menu stond bloemkool met een zacht-zure saus. Zijn toespraak werd zelfs uitgezonden. Het Nieuwsblad van het Noorden schreef een dag later:
‘Het was een indrukwekkende belevenis de bezielende woorden van deze grote (geweldloze) voorvechter voor gelijkstelling van de negers en de blanken te horen uitspreken in een hem welgezinde blanke omgeving. Overheersend en niet mis te verstaan was zijn ernstige kritiek op de status-quo-instelling van de kerk. De t.v.-overbrenging was uitstekend. Sober registreren met eenmaal een wat grotere close-up was in dit geval de aangewezen weg.’
En het Vrije Volk schreef:
‘Het was alsof dr. King over de hoofden van 5000 mannen, vrouwen en (vele) jongeren heen zich tot alle mensenkinderen richtte toen van zijn krachtig gevormde lippen deze woorden vloeiden: “Wij hebben leren zwemmen als vissen, en vliegen als vogels, maar wij hebben nog niet geleerd op aarde als broers en zusters met elkaar te lopen.” Toch heeft dominee King ook kunnen vertellen, dat steeds meer blanke christenen in het laatste half jaar de negers steun komen bieden.’
Bron en meer: Andere Tijden.
Eredoctoraat
Een jaar later ontving King een eredoctoraat in de economische wetenschappen van de Vrije Universiteit. Minister-president Efrain Jonkheer van de Nederlandse Antillen en prins Bernhard kregen ook een eredoctoraat.
Herdenking
In 1968 werd King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten. In Amsterdam werd een herdenking georganiseerd.
Zie ook:
Foto: Flickr
(Deze tekst is grotendeels in dezelfde vorm in de zomer van 2017 ook op Republiek Allochtonië en wordt herhaald vanwege de 50e sterfdag van King).
Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
Meer over burgerrechten, martin luther king, racisme.