Moskeekoepels: K7 wordt k9
In achtergronden door Roemer van Oordt op 25-11-2024 | 17:44
Dit weekend besloten de (Turks) Islamitische Gemeenschappen Milli Görüş Noord- en Zuid-Nederland zich aan te sluiten bij het tot dan door Marokkaans-Nederlandse moskeeën gedomineerde samenwerkingsverband K7. In een persbericht laat K7 weten nu bijna de helft van alle moskeeën in Nederland te vertegenwoordigen, en voortaan door het leven zal gaan als K9. Samen optrekken in de strijd tegen het islamofobe politiek-maatschappelijke klimaat is een gemeenschappelijke drijfveer.
Bij de Turks-Nederlandse koepels van Milli Görüş zijn niet alleen 39 moskeeën met verschillende afdelingen aangesloten, zij hebben ook een dominante rol in (informeel) islamitisch onderwijs. Andere bekende en vaak in de publiciteit tredende koepelorganisaties binnen de K9 zijn de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), die zo’n tachtig islamitische organisaties (niet alleen moskeeën) vertegenwoordigt en het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) waarbij 33 moskeeën zijn aangesloten.
K9
De K9 geeft in het persbericht aan dat de grote uitdagingen waar de islamitische gemeenschap voor staat, de enorme druk vanuit de politiek en de voortdurende verdachtmakingen in de media voor de islamitische koepelorganisaties reden zijn om steeds meer samen op te trekken. Duidelijk was al langer dat de strategische lijn van de K9 veel meer politiekmaatschappelijk geëngageerd is dan die van de meeste traditionele moskeekoepels:
De koepels van de K9, verenigen zich door te streven naar de realisatie van het tienpuntenplan zoals te lezen op de website www.monitorpolitiekeontwikkeling.nl. Dit platform (afgekort MPO) voedt de K9 met informatie, doet onderzoek vanuit en voor de islamitische gemeenschap en faciliteert de koepels op het gebied van media, training en events.
Het beschermen van vrij en inclusief onderwijs, religiesensitief voor elkaar zorgen, inclusief maken van het uniform (politie, rechters, boa’s etc.), bevorderen van de registratie en aanpak van islamofobie en moslimdiscriminatie in alle domeinen (waaronder veiligheid en de financiële sector), islamitisch begraven en de erkenning van Palestina zijn belangrijke speerpunten in het tienpuntenplan van de K9.
Geen contactactorgaan
Eerder gaf de koepel te kennen dat de afgelopen jaren al heel veel wet- en regelgeving is ingezet die op z’n minst raakt aan de godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging, maar dit kabinet dat in een rap tempo intensiveert. Anders dan het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) profileert de K9 zich steeds nadrukkelijker via de media en demonstraties in het politiek-maatschappelijke debat, bijvoorbeeld ook over de situatie in Gaza, bezet Palestina en Libanon. Dat spreekt verschillende delen van de moslimgemeenschap aan. Het CMO zit regelmatig aan tafel bij allerlei ministeries, maar moslims zien en horen daar weinig van. Het contactorgaan denkt doorgaans de belangen van moslims beter te kunnen behartigen door de banden met de ministeries warm te houden. Daar past een activistische koers in hun optiek niet bij.
In een gesprek zegt de voorzitter van de Islamitische Gemeenschap Milli Görüş Noord-Nederland, Mustafa Hamurcu, daarover:
We willen als islamitische organisaties zoveel mogelijk gezamenlijk één stem laten horen en de krachten bundelen. Daarom sluiten wij nu aan bij K7. In dit samenwerkingsverband kunnen wij de belangenbehartiging voor moslims op allerlei essentiële zaken op een onafhankelijke manier vorm geven. En dat is nu echt meer nodig dan ooit. De rechten van moslims staan al en tijd zwaar onder druk Dit kabinet draagt bij, nee zet zelf in op polarisatie en meet hier en in de rest van de wereld met twee maten. Het CMO heeft een andere rol, in een directe en afhankelijke relatie met de overheid. Dan denk ik bijvoorbeeld aan geestelijke verzorging in het leger en in ziekenhuizen. Dat vinden wij natuurlijk ook belangrijk. Aansluiten bij K7 betekent dan ook niet per se uit het CMO stappen.
Strijd voor (grond)rechten
De toenemende samenwerking kreeg de afgelopen weken een duidelijk gezicht in het gezamenlijk optrekken van vrijwel de gehele geïnstitutionaliseerde islam in het verzet tegen het Wetsvoorstel Toezicht informeel Onderwijs. Intentie van deze samenwerking is om ook op de langere termijn samen te blijven optrekken en op te komen voor de (grond)rechten van moslims in Nederland en daarbuiten, tegen de radicaal- en extreemrechtse stroom in. De reeks islamofobe moties die recent werd aangenomen in de Tweede Kamer naar aanleiding van het debat over ‘Geweld in Amsterdam’, geeft daar opnieuw genoeg aanleiding voor.
Beeld: Pixabay
Vond u dit artikel waardevol?
Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen.
Je kunt met iDeal doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie
Meer over cmo, informeel onderwijs, islam, islamitisch, k7, k9, koepels, moskeeën, moslims.