Migranten in Engeland gezonder dan in Nederland

In achtergronden op 18-11-2011 | 14:21

Afrikaanse en Hindoestaanse migranten in Engeland hebben een betere gezond­heid dan vergelijkbare groepen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van epidemioloog Charles Agyemang en collega’s in beide landen.

Zij gebruikten bestaan­de databestanden om diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en roken in Nederland en Engeland te onderzoeken.

Afrikaanse, Surinaams­creoolse en Hindoestaanse volwassen migranten in Nederland hebben vaker problemen met bloeddruk en diabetes dan autochtone en ook vaker dan hun ‘counterparts’ in Engeland. Ook roken dezelfde groepen migranten in Nederland vaker dan in Engeland. Obesitas komt daarentegen bij hen in Nederland juist minder voor.

“Van de migrantenpopulatie als geheel was al bekend dat hun gezondheid veel slechter is dan die van de men­ sen in het land van herkomst. We wisten dus dat de gezondheid na migratie verslechtert. Nu weten we ook dat de gezondheid van vergelijkbare groepen migranten in verschillende vestigingslanden uiteenloopt, zegt Agyemang tegenover Mediator (Zonmw).

Er zijn verschillende factoren die deze verschillen volgens Agyemang kunnen verklaren. “Denk aan voedingsgewoonten, beleid en organisatie van de gezondheidszorg in het vestigingsland, maar ook aan de migratie­ geschiedenis.”

Hij geeft een voorbeeld: "Eén verklaring voor het feit dat de hoge bloeddruk van Afrikaanse migranten in Engeland beter onder controle is dan die van Afrikaanse en Surinaams­creoolse man­ nen in Nederland is dat ze trouwer hun medicatie nemen. Ook gaan ze vaker op controle. Wat blijkt? Veel Afrikaanse mannen in Nederland weigeren hun bloed­drukverlagers te nemen, uit angst dat deze hun seksuele functione­ ren zal aantasten. In Engeland geven de gezondheidswerkers de Afrikaanse mannen hierover uitgebreid voorlichting. Verder is de gezondheidszorg er gratis. In Nederland heeft zeker een kwart van de Afrikaanse mannen met maligne hypertensie geen zorg­ verzekering." Lees meer in Mediator

 


Meer over afrikanen, engeland, gezondheid, hindoestanen, migranten, onderzoek, surinamers, zonmw, zorg.

Delen: