Marokkaans-Nederlandse Hirak activisten bang opgepakt te worden in Marokko

In achtergronden door Ewoud Butter op 19-04-2018 | 13:58

Ongeveer de helft van de Marokkaans-Nederlandse Hirak activisten zal deze zomer niet naar Marokko gaan. De belangrijkste reden om niet te gaan is de angst om in Marokko opgepakt te worden. Daarnaast zijn er veel activisten bang dat familie en vrienden door een bezoek aan Marokko in de problemen kunnen komen. De Hirak-activisten die wel naar Marokko willen of moeten gaan, nemen bijna allemaal voorzorgsmaatregelen. Dat blijkt uit een kleine peiling die Republiek Allochtonië onder 81 activisten hield.

Aanleiding voor deze peiling is de onrust die is ontstaan als gevolg van de arrestatiebevelen, die het Marokkaanse Openbaar Ministerie begin dit jaar heeft uitgevaardigd tegen vijf Marokkaanse Nederlanders die betrokken zijn bij de protesten in de Rif.  Daarnaast draagt het recente verhoor van de Marokkaanse Nederlander Mahmoud Belhaj in Tanger bij aan extra onrust. 

De protestbeweging Hirak strijdt sinds het najaar van 2016 voor de verbetering van de leefomstandigheden en mensenrechten in de Rif-regio, in het noorden van Marokko. De protesten ontstonden na de dood van visverkoper Mohsin Fikri.  Sinds mei vorig jaar zijn in Noord-Marokko ruim 1300 betogers opgepakt, waarvan er tussen de 500 en 550 nog vast zitten.

In Nederland zijn er veel activisten, soms verenigd in een steun- of solidariteitscomité, die de strijd in Noord-Marokko steunen. Onder deze activisten is een peiling uitgezet die door 81 personen is ingevuld. De respondenten zijn de afgelopen twee weken via facebook benaderd.

Actief betrokken

Driekwart van de activisten heeft deelgenomen aan protestacties tegen de Marokkaanse overheid, twee derde schrijft over de Hirak op sociale media (facebook, twitter of LinkedIn) en ongeveer een vijfde van de deelnemers schrijft, blogt of vlogt er over. Een enkeling schrijft ook in Marokkaanse kranten.

Twaalf respondenten beschouwen zichzelf als actief lid van een Hirak steuncomité en tien respondenten hebben zelf in het kader van de Hirak acties tegen de Marokkaanse overheid georganiseerd.

Ook zijn er mensen actief die flyers hebben uitgedeeld in koffiehuizen, anderen organiseren culturele avonden om de aandacht te vragen voor de Hirak en weer anderen steunen vrienden of familieleden die vastzitten in een Marokkaanse gevangenis.

Wel of niet deze zomer naar Marokko?

Van de 81 respondenten weten er nu 36 (46%) dat ze deze zomer niet naar Marokko zullen gaan en zijn er 14 (18%) die nog twijfelen.

Van de 32 die wel naar Marokko willen gaan, gaat het merendeel om familie te bezoeken of om zakelijke redenen; ongeveer de helft wil in Marokko ook vakantie gaan vieren.

Van de 36 Hirak activisten die deze zomer niet naar Marokko gaan, ontloopt een kleine meerderheid (51%) het land uit angst in Marokko opgepakt te worden en is een kwart bang dat familie en vrienden door een bezoek aan Marokko in de problemen kunnen komen.

Anderen hebben geen zin, geen geld of geen tijd om dit jaar te gaan.

Voorzorgsmaatregelen

Voor twee derde van 81 respondenten geldt dat ze voorzorgsmaatregelen zullen nemen wanneer ze wel naar Marokko (moeten) gaan. Hierbij wordt gedacht aan het inlichten van vrienden en familie (86%), maar ook aan het leggen van contact met de Nederlandse ambassade (51%), het lezen van reisinformatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken (39%) en het waarschuwen van een advocaat (21%). Ook zijn er activisten die hun werkgever waarschuwen, contact opnemen met journalisten, hun mobiel niet zullen meenemen of hun facebookaccount afsluiten. 

Op een enkeling na vinden alle respondenten dat de Nederlandse regering zich moet inzetten voor Nederlandse activisten wanneer zij in Marokko in de problemen zullen komen.

Politieke en economische druk op Marokko

Alle respondenten vinden ook dat de Nederlandse regering zich actief moet bemoeien met de situatie in Marokko. Hierbij wordt gedacht aan het uitoefenen van economische druk (91%), politieke druk (90%), het op het matje roepen van de Marokkaanse ambassadeur (70%) en de samenwerking met Marokko stoppen (46%). Verder wordt voorgesteld in Europees verband economische druk op Marokko uit te oefenen.

Foto: Arnaud de Decker

Zie ook:


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over de rif, hirak, marokko, peiling.

Delen: