Laten we de marktwerking en de segregatie aanpakken

In achtergronden op 19-03-2018 | 07:44

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verschijnen op Republiek Allochtonië korte portretjes van kandidaten van verschillende partijen. Voor deze portretjes krijgen de kandidaten dezelfde vragen.

Deze keer Deniz Karaman. Hij staat zesde op de lijst van GroenLinks Amsterdam.

1. Wat voor opleiding heeft u gevolgd en wat voor werkervaring heeft u?

Ik heb Taal & Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Mijn werkervaring bestaat onder andere uit mijn werk als zorgconsulent voor de Mozaïekpoli in het oude Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het OLVG en het AMC. Als ondernemer in Istanbul heb ik samen met mijn compagnon drie jaar lang een sneakerwinkel, Lastik Pabuc, gehad. Verder heb ik ook in Istanbul als DJ gewerkt. Sinds mijn terugkeer naar Nederland, twee jaar geleden, werk ik als projectcoördinator en workshopleider in het onderwijs voor Stichting Sexmatters waar ik voorlichting geef op ROC’s en middelbare scholen over seksualiteit, gender, consent. De leidraad van deze lessen is dat leerlingen leren zichzelf te zijn en anderen de vrijheid leren geven zodat zij dat ook kunnen.

2. Waarom bent u politiek actief geworden?

Ik kom uit een zeer politiek actief gezin. Mijn ouders, Maviye en Nihat Karaman waren zelfs zo politiek actief dat ik vroeger steeds heb gezegd dat ik zeker niet de politiek in wilde, want ik vond dat daar te veel narigheid bij kwam kijken. Recalcitrante puber toen, maar appels en bomen, etc., dus nu ben ik de nummer zes op de lijst van GroenLinks Amsterdam. Waarom ik dan toch wél actief ben geworden, komt door mijn tijd in Istanbul. Een prachtige stad, tot het minder mooi werd. Ik heb gezien wat vercommercialisering doet met een stad en vervolgens met zijn mensen. Het harde van het moeten overleven omdat er geen enkele zekerheid is waar je op terug kan vallen. Dit zorgt direct voor polarisatie en dus ook segregatie. Waarom denk je dat rechtse en in mindere mate ook linkse schreeuwpartijen het altijd zo goed doen in tijden van economische crisis? Machteloosheid voedt polarisatie en existentiële dingen als genoeg geld verdienen om te kunnen eten, een dak boven je hoofd hebben, of goede zorg krijgen, zijn dan precies de dingen die in het geding komen, zo ook in Istanbul. Dit werd zelfs zo heftig dat ik in 2016 besloot terug te keren naar mijn geboortestad, Amsterdam, om mij hier in de lokale politiek in te kunnen zetten zodat de toekomst van Amsterdam niet hetzelfde wordt als het heden van Istanbul.

3. Waarom moeten we op uw partij stemmen?

We willen bijna allemaal een mooier, socialer Amsterdam voor iedereen. Maar wie geloof je als ze dat zeggen? Je moet dan kijken naar hoe mensen handelen en of dat overeenkomt met wat ze prediken. Ik mis bij anderen authenticiteit en een sterk moreel kompas. Kijk alleen maar naar hoe andere partijen in Amsterdam zijn omgegaan met de anti-racisme demonstratie. Onze lijsttrekker, Rutger Groot Wassink, heeft keer op keer laten zien dat je écht op GroenLinks Amsterdam kan rekenen in de strijd voor gelijkwaardigheid van iedereen. Bij de vele debatten merk je ook dat in het verhaal van GroenLinks echt een visie zit voor de toekomst van Amsterdam. Ideeën zoals een autovrije binnenstad, een gemeentelijke woningcoöperatie, het opkopen van schulden om mensen te redden van incassobureaus, een repressievrije bijstand, minimaal 150.000 woningen van het gas afhalen, een slavernijmuseum openen en een collectieve ziektekostenverzekering. Dit getuigt van visie van een stad waarin de markt niet langer alle regels bepaalt, maar waar er nog steeds ruimte is voor mensen die het goed hebben, maar er ook ruimte blijft voor mensen die het minder goed hebben. Een visie waarvan ik denk dat als we al deze dingen zouden kunnen invoeren dat Amsterdam nog fijner zou zijn om te wonen en veel meer mensen zich vol trots Amsterdammer zouden noemen.

4. Stel dat uw partij niet zou bestaan, op welke partij zou u dan stemmen?

Wat een lastige vraag. De eerste keer dat ik het programma van GroenLinks Amsterdam las, begon ik zowat te springen van opwinding. Zo goed vond ik het. Bij het lezen van de andere partijprogramma’s voelde ik dat niet. Maar als ik dan toch moet antwoorden: mocht GroenLinks deze verkiezingen niet meedoen, dan zou ik waarschijnlijk op BIJ1 stemmen. Die partij lijkt een beetje op hoe ik mezelf zie binnen GroenLinks: nieuw in de politiek, een kritische stem die wakker schudt, die opkomt voor minderheden en die diversiteit met zich meebrengt als bonus en niet als enige kwaliteit.

5. Waarom moeten we op u stemmen?

Als vrienden mij zeggen dat ze op mij gaan stemmen, zeg ik ze eerlijk: je moet alleen op mij stemmen als je voelt dat ik iemand ben waar jij jezelf vertegenwoordigd door voelt. Stemmen is iets heel speciaals. Prachtig dat we dat eens in de vier jaar mogen doen voor de gemeenteraadsverkiezingen en ik vind dan ook dat je er goed over na moet denken op wie je stemt. Mensen die me goed kennen, weten hoe ik ben. Toch blijf ik het lastig vinden om ‘reclame’ voor mezelf te maken. Ik hoop dat ik over vier jaar kan zeggen wat ik allemaal voor moois heb bereikt in de raad. Voor nu: ik zie mezelf als positief, eerlijk en sociaal. Ik ben van de linkerflank van GroenLinks, hou ervan om het gesprek aan te gaan, ook met mensen die het oneens met me zijn. Ik zie de politiek niet als een carrière, maar als middel om mijn idealen werkelijkheid te maken en ik hoop een echte volksvertegenwoordiger te kunnen zijn, zodat mensen zeggen ‘hij heeft echt wat voor mij betekend’. En tenslotte wil ik zowel binnen onze partij als ook tussen verschillende politieke partijen het sociale hart zijn. Door vanuit liefde en positiviteit te blijven werken, denk ik dat ik echt een verbindende factor kan zijn tussen mensen en partijen die ogenschijnlijk mijlen ver uitelkaar staan. Ik ga in ieder geval keihard mijn best doen om zoveel mogelijk Amsterdammers, die nu nog niet gehoord worden, een stem te geven in de raad.

6. Wat is volgens u het belangrijkste probleem in Amsterdam?  Wat moet er volgens u de komende vier jaar gebeuren om het probleem op te lossen?

Segregatie, segregatie, segregatie. Zoals ik al zei heb ik in Istanbul gezien wat er gebeurt als verschillende groepen, gevoed door de politiek en een economische crisis, lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Daarom: laten we die verdomde marktwerking aanpakken. Zie het als het mooiste cadeau dat je de stad kan geven. We hebben in Amsterdam in de zorg en op de woningmarkt al gezien wat voor situaties het creëert. En wat me nog het meest pijn doet, is dat er ‘midden’ partijen zijn die het probleem nog niet inzien. Ze hebben niet door dat ze nu nog tot de middeninkomens behoren, maar dat over tien jaar de kloof zo groot is dat ook zij eraan moeten geloven: welkom bij de lage inkomens! Dus vooral D66, wake the fuck up! Het is uitstel van executie en puur omdat je het nu nog beter hebt, voel je de bui niet hangen, maar ook jullie gaan superhard gestraft worden door dezelfde marktwerking die jullie nu nog verdedigen. Deze segregatie gaat nog verder dan die alleen op basis van kleur of afkomst. Het is de moeder van alle andere segregaties. Als we dit gigantische monster niet stoppen, dan lachen over een paar jaar alleen de rijken nog. En zelfs ik met mijn positiviteit kan hier niets moois van maken. Kijk naar de crisis, kijk naar alle beloftes die gedaan werden en kijk naar de beloningen die nu weer worden uitgedeeld. Laat het aan de markt over en gierigheid en egoïsme wordt beloond. Wat nu dan? In Amsterdam stelt GroenLinks tal van maatregelen voor die ik hierboven heb genoemd om de marktwerking in te perken. Dit moeten we NU doen! De noodzaak hiervan zie je als je opmerkt dat het financieel weer beter gaat, maar dat de winst niet gelijk wordt verdeeld. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter tot deze onoverbrugbaar wordt, maar dan is het al te laat. Dus geniet je ook zo van deze prachtige stad als ik, maar voel je dat het voor jou, of voor mensen om je heen, al moeilijker wordt om hier te wonen, kies dan voor GroenLinks. En laat deze stad alsjeblieft niet over aan partijen die enkel aan zichzelf denken en voor wie de toekomst alleen maar morgen is!

7. Welke partijen moeten de komende jaren volgens u een college gaan vormen?

Dat hangt helemaal van de verkiezingsuitslag af, maar mijn ideaal is natuurlijk over links. Mocht een meerderheid haalbaar zijn dan zou een coalitie van PvdA, SP en GroenLinks prachtig zijn met wellicht ook een belangrijke rol voor BIJ1 en/of PvdD.

8. Op welke website kunnen we eventueel meer informatie over u vinden?

https://amsterdam.groenlinks.nl/mensen/6-deniz-karaman

Maar mensen kunnen mij ook van alles vragen via Facebook of Twitter

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier

 


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Meer over #gr2018, deniz karaman.

Delen: