Kans dat sollicitant met niet-westerse achtergrond wordt benaderd is 40% kleiner
In achtergronden door Ewoud Butter op 17-07-2019 | 10:29
De kans dat een sollicitant met een autochtone achtergrond door werkgevers wordt benaderd is ongeveer 20 procent groter dan die voor kandidaten met een westerse migratieachtergrond. Ten opzichte van kandidaten met een niet-westerse migratieachtergrond is dit zelfs 40 procent groter. Minderheden met een achtergrond in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika worden het meest gediscrimineerd. Vooral sollicitanten met een Turkse, Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond worden gediscrimineerd door werkgevers. Sollicitanten kunnen zelf maar weinig kunnen doen om hun baankansen te vergroten. De oplossing ligt toch echt bij de werkgevers en de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA en de UU.
Meer over dit onderzoek en eerder onderzoek.
Het onderzoek dat vandaag gepresenteerd wordt is een groot veldexperiment van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU). De onderzoekers (Lex Thijssen en Marcel Coenders van de Universiteit Utrecht en Bram Lancee van de Universiteit van Amsterdam) vergeleken 35 etnische groepen met elkaar, die allen de Nederlandse nationaliteit hebben, maar dus ook een westerse of niet-westerse achtergrond. In totaal werden ruim 4200 fictieve sollicitaties in tien verschillende beroepsgroepen verstuurd.
De NOS berekent dat het aantal brieven dat iemand met een autochtone achtergrond moet schrijven om een positieve reactie te krijgen op 2,2 ligt. Mensen met een Poolse achtergrond hebben tweeënhalve brief nodig en Bulgaren 2,9. Sollicitanten met een Turkse achtergrond 3,2 brieven en Marokkaanse 3,3.
Volgens een bericht op de website van de UvA staan werkgevers minder negatief tegenover nederlanders van Surinaamse herkomst. Het bericht van de NOS meldt dat de marge bij Nederlanders met een Surinaamse en Antilliaanse mensen wat groter, omdat de onderzoekers niet per etniciteit evenveel sollicitaties verstuurden. Sollicitanten met een Surinaamse achtergrond zitten tussen de 2,8 en 3,9 brieven en Antilliaans tussen de 3,7 en 6,9.
Dat er gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt is al lang geen nieuws meer. Vanaf de eerste onderzoeken van Frank Bovenkerk in de jaren '70 is dit met regelmaat door onderzoek aangetoond. Zie ook de lange lijst hieronder. Nieuw in het onderzoek van UvA socioloog Bram Lancee en zijn collega’s Lex Thijssen (Universiteit Utrecht) en Marcel Coenders (SCP/(Universiteit Utrecht) is dat er gekeken is naar verschillen tussen verschillende minderheidsgroepen in de mate waarin zij gediscrimineerd worden. Daarnaast onderzochten ze of etnische discriminatie afhangt van de hoeveelheid individuele informatie die een sollicitant geeft in brief en cv.
Meer informatie bij de UvA en de NOS.
Discriminatie uitzendbureaus
Vorige week werd bekend dat 40 procent van de uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ABU of NBBU gaan in op verzoeken om te discrimineren op basis van afkomst. Dat blijkt uit een steekproef die in april onder 467 bedrijven uitgevoerd in opdracht van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Uit eerder onderzoek onder uitzendbureaus die wel bij de brancheorganisaties zijn aangesloten, bleek dat in 13 procent (ABU) en 26 procent (NBBU) van de gevallen een verzoek tot discriminatie werd ingewilligd. Lees meer bij het NRC.
Update:
(1) Onderzoeker Bram Lancee heeft het hele artikel over het onderzoek op zijn website geplaatst.
(2) Zie ook onderzoek van CVster waaruit blijkt dat al in de mailbox, voordat de motivatiebrief en het cv zijn gelezen, een sollicitant met een migrantenachtergrond minder kans maakt.
Zie ook
Mocht u nog denken dat het allemaal wel meevalt met discriminatie (op de arbeidsmarkt), hier een selectie van artikelen over discriminatie
- 29% van de Nederlanders met een migratieachtergrond ervaart wekelijks discriminatie
- 9 conclusies naar aanleiding van de discriminatiecijfers 2018
- Jongere met migratieachtergrond vaker verdacht en vastgezet
- Met een hoofddoek moet Meryem 4,5 keer vaker solliciteren dan Sandra
- Onderzoek De Groene: ook op woningmarkt wordt keihard gediscriimineerd
- Uitzendbranche verplicht op anti-discriminatiecursus
- Witte sollicitant met strafblad heeft meer kans op baan dan allochtoon zonder strafblad
- Tientallen uitzendbureaus werken mee aan discriminatie (video)
- Discriminatie op VMBO-stagemarkt verdient structurele aandacht
- Analyse 43 studies: gemiddeld genomen moeten allochtone sollicitanten ongeveer 50% meer brieven schrijven om uitgenodigd te worden een gesprek
- Liever geen Fatima
- Publicatie 'Op afkomst afgewezen. Onderzoek naar discriminatie op de Haagse arbeidsmarkt’.
- VN: Nederland moet krachtiger optreden tegen discriminatie en racisme
- Nederlandse politie discrimineert op grote schaal op ras
- SER: Meer aandacht voor discriminatie op arbeidsmarkt
- Onderzoek: Nederlandse naam geeft veel meer kansen op een baan
- Allochtone mystery guests gediscrimineerd op arbeidsmarkt
- Weerstand tegen migranten staat los van werkgelegenheid
- Driekwart uitzendbureaus discrimineert
- Onderzoek De Monitor: aanpak van discriminatie lijkt voor Justitie geen prioriteit te hebben
- Onderzoek: hoe migranten omgaan met discriminatie: radicaliseren, terugtrekken of verdragen?
- Korpschef: moslimagenten door collega's uitgesloten en gekleineerd
- SCP-onderzoek: tweederde van de moslims ervaart discriminatie
- Vooral religieuzen, PVV-stemmers en Oost-Europeanen hebben moeite met homoseksualiteit
- ECRI: Nederland moet racisme beter aanpakken
- Niet-westerse Amsterdammers worden meer gediscrimineerd en zijn zelf intoleranter
- Zwarte Piet veroorzaakt toename van discriminatie in Amsterdam
- Vooral niet-westerse allochtonen worden uit hun buurt gepest
- Ook PVV'ers voelen zich gediscrimineerd
- Intolerant Europa
- Bijna tweederde docenten getuige van moslimdiscriminatie in de klas
- Scholen weigeren allochtone leerlingen uit angst voor lage CITO-scores
- Forse toename racistische incidenten bij de politie
- Amnesty: politie discrimineert. Politie: niet waar!
- Incidenten en racisme bij politie in Schilderswijk
- Voor de politie is niet iedereen gelijk
- Verdachte met buitenlands uiterlijk wordt veel strenger gestraft
- Allochtone agent heeft te maken met subtiele vormen van uitsluiting
Meer over discriminatie of specifieke vormen van discriminatie als moslimhaat, jodenhaat en etnisch profileren
Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
Meer over arbeidsmarkt, discriminatie.
Reacties
Dit is toch niet zo verwonderlijk? Deze groepen hebben zelf die reputatie opgebouwd, dan kan je toch niet anders verwachten dan een werkgever liever zo'n persoon niet in dienst neemt.
En het feit dat werkgevers vaker voor een autochtoon kiezen, heeft niet per se met discriminatie of racisme te maken, maar met persoonlijke voorkeur. Die mag je toch hebben?
Dat hebben ook allochtonen werkgevers die liever voor hun eigen mensen kiezen ipv een Nederlander. Dat is ook niet direct discriminatie.
Bovendien zouden we ook eens moeten kijken hoeveel discriminatie op de arbeidsmarkt in landen als Turkije en Marokko voorkomt en zullen we tot de ontdekking komen dat het in Nederland heel erg meevalt en dat in Nederland de discriminatie heel laag is in vergelijking met andere landen.