Hoe worden moslims op TV gepresenteerd? Resultaten van het onderzoek van Tayfun Balcik

In achtergronden door redactie op 04-03-2021 | 19:17

Onder invloed van de BLM-protesten waren er de afgelopen zomer relatief veel positieve berichten over ‘de moslims’ en/of de islam op de Nederlandse TV. Positievere en cultureel sensitieve berichtgeving in die periode over zaken als ‘institutionele discriminatie’ en ‘systemisch racisme’ leidde ook tot ‘pro-divers nieuws’ over moslims. Dat blijkt uit het onderzoek MoslimsopTV dat Tayfun Balcik vanavond presenteerde.

De relatief positieve berichtgeving leidde volgens Balcik overigens ook tot (wit) ongemak, weerstand en antipathie in de onderzochte media. Dit was het sterkste het geval bij de programma’s Goedemorgen Nederland en Op1. Behalve naar deze twee programma’s keek Balcik van begin juni tot en met september dagelijks ook naar het NOS-journaal, Nieuwsuur en EenVandaag.

Bij al deze programma’s lijkt in meer of mindere mate sprake van een ‘anti-diverse’ grondhouding in de berichtgeving over ‘de moslims’ en/of ‘de islam’ eerder.  Dat blijkt volgens Balcik uit het overige negatieve nieuws waarmee moslims in verband worden gebracht.  Balcik:

Moslims worden op Nederlandse TV veel meer dan andere groepen met terreur geassocieerd, zijn vaker ‘de ander’ die een bedreiging vormt voor ‘het westen’, ‘onze cultuur’ of ‘onze geschiedenis’, en ook wordt de cultuur van moslimgroepen eerder gecriminaliseerd, en is er weinig tot geen sprake van culturalisering bij witte criminaliteit.

Er is wel een verschil tussen de programma’s. Balcik:

“Interessant is dat de ‘terrorisering’, criminalisering of anti-diverse houding het vaakst voorkomt bij praatprogramma’s als Goedemorgen Nederland en Op1. Bij deze twee omroepen wordt ook de meest uitsluitende en polariserende terminologie gebezigd, zoals ‘sharialand’, ‘mocromaffia’, ‘islamlover’ en ‘jihadbruiden’.”

Balcik denkt dat dit te maken heeft met de ‘de moslimbetrokkenheid’ bij deze programma’s. Voorzover hij kan overzien zijn bij deze programma’s minder journalisten en experts met een moslimachtergrond betrokken.  Balcik:” Het is zeker niet altijd het geval, maar hoe hoger de ‘moslimbetrokkenheid’ in programma’s waarin nieuws wordt gemaakt over ‘de moslims’ en/of ‘de islam’, des te minder de negatieve framing in de vorm van sensationele, wij-zij denkende, terroriserende berichtgeving voorkomt”.

Het gehele rapport is hier te lezen: Rapport moslims op TV

Het videoverslag van de presentatie met onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou en journaliste Fitria Jelyta verschijnt binnenkort op het Youtubekanaal van Pakhuis de Zwijger

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. Vanaf juni 2020 zijn over deze verkenning achtergrondartikelen gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Enkele artikelen die in dit kader zijn verschenen: 

Alle artikelen die in het kader van dit onderzoek zijn verschenen, vindt u hier.

Zie ook het eerdere onderzoek van Tayfun over de berichtgeving in Nederlandse kranten

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over islam en media, media, moslimsoptv, tayfun Balcik.

Delen: