De Kinderkoran. ‘Soms zware kost begrijpelijk maken’

In achtergronden door Roemer van Oordt op 29-06-2017 | 14:00

Door: Roemer van Oordt

Op zondagmiddag 9 juli wordt in de Nederlands-Turkse Ulu moskee in Utrecht ‘De Koran - uitleg voor kinderen’ gepresenteerd. Auteur Abdulwahid van Bommel: ‘Het is een soort eindproduct van iets dat als een rode draad door mijn leven als moslim is gelopen’.

‘Het is opmerkelijk. Ik ben aan de overkant van het spoor in 1971 in een moskee, gehuisvest in een later gesloopt gebouw van verzekeraar de Zwolsche Algemeene, ooit begonnen met het onderwijzen van de Koran aan kinderen. Nu, ruim 45 jaar later, wordt aan deze kant van het spoor in een mooie, nieuwe moskee (de Ulu moskee) deze uitleg van de Koran voor kinderen gepresenteerd', zegt van Bommel in een kort gesprek met Republiek Allochtonië. Daarmee lijkt de cirkel rond.

In de loop der jaren, zo vertelt hij, werd hij bijvoorbeeld door een directeur van een scholengemeenschap gevraagd om in een schakelklas lessen over de islam te verzorgen, zodat de moslimkinderen zich meer thuis zouden voelen. Dat was een experiment. Het duiden en toegankelijk maken van de teksten - zeker niet alleen voor kinderen - komt in al het werk van Van Bommel terug.

Hij heeft daarbij moeilijke of (verondersteld) controversiële onderwerpen nooit gemeden. Abdulwahid van Bommel ontpopte zich eind jaren ’80 tegen wil en dank als woordvoerder van ‘de moslimgemeenschap’ in de Rushdie-affaire en schreef onder meer over islam en de rechten van vrouwen en over islam, liefde en seksualiteit. Maar ook het vaak hilarische ‘Valt er nog wat te lachen met die moslims’ is van zijn hand. Zelf had ik als redacteur en (mede)auteur van de bundel Mensen, Rechten en Islam (Amsterdam, Bulaaq, 1998) het genoegen een stuk van zijn hand over islam en ethische kwesties in de gezondheidszorg van (redactioneel) commentaar te mogen voorzien.

Van Bommel is de afgelopen 50 jaar niet zozeer geïnteresseerd geweest in een goede vertaling van de Koran, maar was, naast zijn lopende werkzaamheden als onder meer onderwijzer, schrijver en geestelijk verzorger, voortdurend bezig met het optekenen van een toegankelijke uitleg. In een mooi interview met Enis Odaci van NieuwWij zegt hij daarover:

‘Heel in het algemeen gezegd heeft de Koran geen kans gekregen in Nederland. Ik vind alle beschikbare vertalingen niet zo geslaagd, ook al hebben de auteurs zeker de beste bedoelingen gehad. Na een halve eeuw moeten we toe naar een tafsir, een uitleg van de Koran, die begrijpelijk en inspirerend is voor mensen. Dan kunnen ze zich inleven, zoals met het Kerstverhaal. Zestig procent van de Nederlanders is humanist, of seculier, dus niet erg religieus. Toch gaan al die mensen de komende kerstdagen mee in de sfeer van Kerst. Met bomen, en het bezoeken van kerstdiensten.’

En tegen Republiek Allochtonië: ‘Ik wil met deze uitleg van de Koran moeilijke teksten verlichten, zware kost op een pedagogisch passende en verantwoorde manier begrijpelijk maken. Soms ben ik zelf niet echt tevreden over het eindresultaat van mijn werk, maar met dit boek ben ik dat wel  En ik heb nog een aantal delen voor de boeg.’

Na het lezen van 90 pagina’s ‘inkijkexemplaar’ kan ik niet anders concluderen dan dat Van Bommel, tegen vele strom(ing)en in, met dit ook nog eens zeer smaakvol geïllustreerde en vormgegeven eerste deel van de Koran voor kinderen opnieuw een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het leren begrijpen van de islam in deze tijd en context. Waarvoor hulde!

Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonie en doet onder meer onderzoek naar de institutionalisering van de islam in Nederland. Meer van Roemer op dit blog: hier


De Koran- Uitleg voor kinderen, deel 1 (uit een serie van 4), Uitgeverij Parthenon
Abdulwahid van Bommel – met illustraties van Senad Alic
408 pagina’s, € 29,90
ISBN/EAN 9789079578825
Geschikt voor de bovenbouw van de basisschool (ca. 8-12 jaar)
Een inkijkexemplaar is hier in te zien.

Op de achterflap:
‘Als kind vragen stellen aan de Koran is spannend en leerzaam! Voor ouders schept het een band met het kind om samen de Koran te ontdekken. In deze koranuitleg maken kinderen speels en creatief kennis met de verhalen over de grote profeten en de betekenis van korte soera’s. Het kind kan zelf vragen stellen en krijgt ook vragen terug. Bedoeld voor thuis, de moskee en gebruik op de basisschool Ook voor andere kinderen onderwijs én hun ouders een uniek en verrassend leesavontuur’.

U kunt bij de presentatie aanwezig zijn. Dan moet u zich vanwege de verwachte drukte wel even aanmelden via: aanmelden@diyanet.nl

Praktische informatie
Datum: 9 juli 2017
Tijdstip: 14.30 – 16.30 uur
Plaats: Ulu moskee en cultureel centrum
Moskeeplein 89
3531 BX Utrecht


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


 


Meer over abdulwahid van bommel, achtergrond, kinderen, koran, roemer van oordt, uitleg.

Delen: