Chinese massages: niet zo soepel als het lijkt

In achtergronden op 02-11-2012 | 17:46

Onlangs nog naar een Chinese massagesalon geweest? Dan komen daar wellicht met terugwerkende kracht nekklachten van als men bedenkt dat de kans 1 op 2 is dat de behandeling door een gedwongen tewerkgestelde dame is uitgevoerd. In naar schatting de helft van de massagesalons blijkt sprake van illegale activiteiten. Dat concludeert het Openbaar Ministerie vandaag op basis van twee jaar onderzoek. Een belangrijke oorzaak waarom de wijdverbreide misstanden nu pas aan het licht komen lijkt te liggen de geslotenheid van de Chinese gemeenschap.

Tekst: Floris Meijer

In de Chinese massagesalons blijkt op grote schaal sprake van misstanden. Het gaat hierbij onder meer om illegaliteit van medewerkers, mensensmokkel en –handel en het witwassen van zwart geld.

Eufemisme
Ook prostitutie – in veel gevallen gedwongen – blijkt veelvuldig voor te komen. 'Wij krijgen signalen dat in een groot deel van de salons naast beauty- en ontspanningsdiensten ook 'happy endings' en andere seksuele diensten worden aangeboden.', stelt Warner ten Kate, landelijk mensenhandelofficier en expert op het gebied van mensenhandel. Net als de term ‘loverboy’ waarmee pooiers worden aangeduid, is ‘happy ending’ een eufemistische term waar in werkelijkheid een scala aan ellende achter schuilgaat. Ten Kate: 'Als man beland je vaak in een Chinees restaurant en mag je naast het fornuis slapen, of je wordt ingezet als plukker bij hennepkwekerijen. Als vrouw word je al snel gedwongen te werken in de massagesalons.' Justitie vermoedt dat ook in de legale prostitutie op grote schaal sprake is van uitbuiting van vrouwen.

Onderzoek
Op 31 oktober en 1 november controleerden opsporingsambtenaren een vijftiental beautysalons in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De actie was onderdeel van twee jaar lopend onderzoek naar misstanden in de Chinese gemeenschap. Naast politie en Justitie waren hierbij ook de IND, de Belastingdienst en Inspectie SZW (De Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) red.) betrokken. Eerder werden reeds een aantal Chinese bordelen in woningen in de grote steden opgerold. Een woordvoerder van het KLPD ontkende echter dat er sprake is van invallen. Op de website politie.nl is echter een uitgebreid verslag te lezen van de controle-acties.

Chinese cultuur
Een belangrijke oorzaak waarom dergelijke misstanden pas laat aan het licht komen lijkt te liggen in de geslotenheid van de Chinese gemeenschap. Chinezen zijn loyaal aan hun gemeenschap. Geen nee durven zeggen uit loyaliteit of angst het land te worden uitgezet, geen vertrouwen in de Nederlandse overheidsinstanties . Ook lijkt de loyaliteit aan familie in China vaak een factor. Ten Kate: ‘Ze willen geen gezichtsverlies lijden tegenover de familie in China, die vaak duizenden euro's heeft 'geïnvesteerd' in hun reis.'

Ook volgens justitie is de specifieke context binnen de Chinese gemeenschap een factor waarom de misstanden niet naar buiten komen. ‘Culturele factoren maken dat lang niet alle vrouwen zichzelf als slachtoffer omschrijven, maar naar Westerse maatstaven bevinden zij zich niet in een vrije arbeidsrelatie; dit geldt vooral wanneer vrouwen een illegale status hebben en er voor hen nauwelijks alternatieven op de arbeidsmarkt zijn.’, aldus de politie. 

Amsterdam telt zo'n 300 massagebedrijven. Ruim 75 daarvan worden verdacht van het bieden van 'aanvullende seksuele diensten, naast reguliere massages. Tussen de dertig en veertig van deze bedrijven betreffen Chinese salons. In april werden door de PvdA-fractie in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West reeds zorgen geuit over de toestanden bij de Chinese salons.

De controleactie van afgelopen week richtte zich specifiek op Chinese massagesalons. In hoeverre er ook in Thaise en Koreaanse beautysalons sprake is van illegale activiteiten heeft het Openbaar Ministerie niet onderzocht. 

Lees ook: Chinezen in Nederland

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over Chinese gemeenschap, chinezen, onderzoek.

Delen:

Reacties


Chinaman - 09/11/2012 13:46

Voor het grote publiek worden de Chinese massagesalons door de media afgeschilderd als bordelen, dit is volkomen ten onrechte!
Het zal best hier en daar wel eens voor komen dat er een z.g. happy end wordt aangeboden, maar nog afgezien van het feit dat dit slechts een lichte vorm van erotiek is, maar dit komt lang niet in alle salons of inrichtingen voor. De weldadige en dikwijls geneeskundige Chinese massage wordt hierdoor in de verkeerde hoek gezet door de op sensatie beluste media.
Gelukkig wordt hier ook genuanceerder over geschreven door ter zake kundigen.
http://www.chinese-massage.net/grote-invalactie-chinese-massagesalons/

Bert - 03/11/2012 09:44

Wat een onzin Welgeslaagd! Klik maar op de tag Chinezen en je ziet dat hier voornamelijk positief over Chinezen wordt bericht. Goed dat er ook misstanden aan de kaak worden gesteld.

Welgeslaagd - 02/11/2012 23:51

En ja hoor, zodra er wat negatiefs te vermelden is over de Chinese gemeenschap, zijn jullie weer als de kippen bij! Altijd maar weer lekker schoppen tegen die groep die het wel goed doen als minderheid in de samenleving. En lekker makkelijk natuurlijk, want zij doen toch niks terug...(reden: meer beschaafd en slimmer). Ik groet u.