Amsterdamse raad reageert verdeeld op mogelijk sluiten gebedshuizen

In achtergronden door redactie op 20-09-2018 | 14:48

In de Amsterdamse gemeenteraad is gisteren verdeeld gereageerd op de door burgemeester Femke Halsema geopperde mogelijkheid om in het aller uiterste geval een gebedshuis te kunnen sluiten.

Femke Halsema opperde deze mogelijkheid in een vraaggesprek voor de Amsterdamse zender AT5, waarin uitgebreid werd gesproken over de brief over de aanpak van radicalisering die ze eerder naar de gemeenteraad had gestuurd. In het gesprek met AT5 benadrukte Halsema dat burgers zich beschermd moeten weten tegen discriminatie, willekeur en uitsluiting. Veel moslims voelen zich volgens de burgemeester opgejaagd door de wijze waarop ze bejegend worden. Moslims moeten zich beschermd weten, stelde ze. Er is vrijheid van geloof, ook om orthodox te zijn, maar wanneer een gelovige een ander dwingt of intimideert dan is de grens van die geloofsvrijheid volgens Halsema bereikt. 'Het is een vrij klassieke grens: als je anderen dwingt dan heb je een probleem met de gemeente', zei ze.

Gebedshuizen die vaak anti-democratische sprekers uitnodigen worden in de gaten gehouden. Wanneer  er op plekken in de stad 'anti-integratieve en antidemocratische' praktijken plaatsvinden, wil Halsema sneller kunnen optreden. 'Daartussen is er een heel gebied waarin je vergunningen kunt gebruiken, waarin je mensen kan volgen, waarin je vervelende gesprekken met mensen kan voeren.' Wanneer er in gebedshuizen herhaaldelijk preken gegeven worden waarin haat gepredikt wordt, dan wil Halsema ook de mogelijkheid hebben om het gebedshuis te sluiten. "Het is heel rigoureus en je doet het ook alleen in het aller, aller uiterste geval.' (Bekijk het volledige gesprek hieronder).   

Tijdens de vergadering in de gemeenteraad bleek dat er verschillend werd gedacht over de mogelijk sluiting van gebedshuizen. Rechtse partijen als VVD, CDA en Forum voor Democratie toonden zich hier positief over, linkse partijen waren kritischer. 

Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, de grootste fractie in de Amsterdamse raad, liet weten dat volgens haar fractie het sluiten van gebedshuizen niet de oplossing is. Roosma: "Mensen denken dat dit stadsbestuur mogelijk moskeeën wil sluiten. Maar we gaan geen moskeeën sluiten. Daar is geen enkele reden toe.(..) Moskeeën voorkomen radicalisering vaak. Zij zijn onze bondgenoten."  Volgens Roosma raak je door het sluiten van moskeeën de gelovigen en niet per se de haatpredikers. En wat als de haatprediker dan een ander gebouw instapt? Of iemands huis? Wanneer organisaties aanzetten tot geweld moeten ze volgens Roosma wel aangepakt kunnen worden en hun gebouwen ook sluiten. "Maar dan hebben we het niet meer over gebedshuizen, maar over criminele organisaties", aldus Roosma. Burgemeester Halsema kon zich vinden in deze formulering: "Er komt een moment dat een gebedshuis geen gebedshuis meer is. Dan moeten we kunnen ingrijpen." 

Het Amsterdamse Forum voor Democratie, dat het spoeddebat met de burgemeester had aangevraagd, had al eerder op haar website laten weten dat de El Tawheed-moskee via een bestuurlijk instrument (via de erfpacht) gesloten zou moeten worden, omdat die moskee volgens fractievoorzitter Annabel Nanninga al jaren bekend staat als broeinest van anti-Westerse haat. Ze kreeg hiervoor onvoldoende steun in de gemeenteraad, omdat er volgens vooral de linkse partijen, maar ook de burgemeester geen bewijs was van strafbare gedragingen. PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki twitterde: "In #Raad020 pleit @ANanninga voor het sluiten van de El Tawheed moskee in Amsterdam. Ik stel voor om in dit soort vraagstukken de rechtstaat haar werk te laten doen en niet de politieke ideologie van Mevrouw Nanninga."

D66-fractieleider Van Dantzig vond dat de burgemeester een scherp signaal heeft afgegeven. Hij wilde weten of er moskeeën zijn die eventueel voor sluiting in aanmerking komen. 'Ik hoor graag om welke gebedshuizen het gaat. En ik vraag me af of het wel verstandig was om het zo te zeggen.'

De fractie van Denk stelde voor dat burgemeester Halsema alles zou doen om een mogelijk aanstaande conferentie van het extreemrechtse Erkenbrand met 'neo-nazi's' te voorkomen. Halsema deed hierop de toezegging dat, mocht Erkenbrand een conferentie in Amsterdam houden, de gemeente alert zou zijn of er haat gepredikt wordt. "We kunnen niet voorafgaand beperkingen opleggen aan vrijheid van meninsguiting," zei ze, na vragen van Jonas van Lammeren (PvdD). "Het is niet duidelijk of deze organisatie naar Amsterdam wil komen, maar als er aanwijzingen zijn voor verstoringen van de openbare orde of de veiligheid, dan zullen we maatregelen treffen." Hiermee nam DENK genoegen.

Burgemeester Halsema liet weten dat ze verbaasd was over de ontstane commotie. Ze herhaalde dat voor haar de geloofsvrijheid, ook van orthodoxe gelovigen, kostbaar is en beschermd moet worden. Op dit moment zijn er voor haar geen gebedshuizen die voor sluiting in aanmerking komen. Ze benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting in Amsterdam een groot goed is en er pas kan worden ingegrepen wanneer er sprake is van strafbare feiten, van verstoring van de openbare orde of wanneer de veiligheid in gevaar komt. 

Hieronder het interview dat burgemeester Halsema aan AT5 gaf. Vanaf ongeveer 11 minuten gaat het gesprek over haar brief over radicalisering. Indien de video in uw scherm niet zichtbaar is, kunt u deze hier bekijken. 
 

Zie ook:

Verslag van AT5

Verslag van het Parool

Over gewetensvrijheid (Femke Halsema op Republiek Allochtonië)

De brief van burgemeester Halsema over radicalisering

15 vragen aan de Amsterdamse burgemeester over Amsterdamse aanpak radicalisering

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over amsterdam, femke halsema, radicalisering.

Delen: