Amsterdamse Kristallnachtherdenking dit jaar in synagoge

In achtergronden op 16-10-2016 | 22:21

De jaarlijkse Kristallnachtherdenking in Amsterdam van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting vindt dit jaar niet plaats op de gebruikelijke plek aan het water tussen Amstel en Zwanenburgwal, maar in de Uilenburger Synagoge.

De herdenking van het Centraal Joods Overleg vindt net als vorig jaar plaats in de Portugese synagoge.

Tijdens de Kristallnachtherdenking wordt de pogrom herdacht tegen joden in nazi- Duitsland die plaats vond tijdens de Kristallnacht, in de nacht van 9 op 10 november 1938. Het was een massale uiting van antisemitisme en het begin van de holocaust.

Nederland heeft geen lange traditie van het herdenken van de Kristallnacht. De eerste Kristallnachtherdenking in ons land in 1992 was een initiatief van jongeren die verbonden waren aan de antracisme organisatie Nederland Bekent Kleur. Aanleiding was de aanslag op een asielzoekerscentrum in het Duitse Rostock en de opkomst van extreemrechts in Europa. Nederland Bekent Kleur organiseerde de herdenking, samen met maatschappelijke organisaties, waaronder verschillende joodse organisaties en migrantenorganisaties, van 1992 tot en met 2011. Sinds 2011 wordt de herdenking bij het stadhuis in Amsterdam georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

Vanaf het begin is er voor gekozen niet alleen de Kristallnacht in het verleden te herdenken, maar ook te waarschuwen voor de gevaren van hedendaagse vormen van discriminatie en racisme, ook in internationaal verband. Dit jaar schrijft het Platform bijvoorbeeld: 

 "Ook vandaag de dag zijn er angstbeelden en complottheorieën, ditmaal over de vermeende oprukkende moslimoverheersing. Zwarte Nederlanders wordt te kennen gegeven dat ze “terug moeten naar hun eigen land” en er vallen slachtoffers door extreem politie optreden. Populistisch rechts trekt de rechtsstaat in twijfel, gelijke rechten worden op het spel gezet."

De Kristallnacht en de gevolgen daarvan moeten ons daarom doen beseffen dat racisme en uitsluiting te allen tijde moeten worden bestreden. De geschiedenis leert ons dat een aanval op één bevolkingsgroep ons allen treft. Het is verleidelijk om een cynische houding aan te nemen in een wereld waar we steeds minder grip op lijken te hebben, maar dat is geen reden om weg te kijken." 

Een deel van de joodse gemeenschap had moeite met het ook herdenken van andere vormen van discriminatie dan antisemitisme, zoals moslimhaat, en ook met kritische geluiden van leden van het Platform ten opzichte van Israel. Dit leidde tot verdachtmakingen richting het Platform en uiteindelijk in 2011 tot een tweede jaarlijkse herdenking door het in 1998 opgerichtte Centraal Joods Overleg (CJO) waarbij 8 joodse organisaties zijn aangesloten. 

De herdenkingen van Platform Stop Racisme en Uitsluiting zijn de afgelopen jaren meerdere keren verstoord. Dit jaar wordt daarom uitgeweken naar de Uilenburger synagoge om, zo schrijft het Platform: "hinderlijk gedrag van al te ijverige Israël-aanhangers af te houden en niet meer afhankelijk te zijn van falend politie-optreden."

Programma Kristallnachtherdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting

Datum: woensdag 9 november 2016, 19.30 uur
Locatie: Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

Sprekers:
Jerry K.L. Afriyie (Dichter)
Janneke Stegeman (Theoloog des Vaderlands)
Jaap Hamburger (Voorzitter Een Ander Joods Geluid)
Muziek:

Duo Smit & Vlaar (Jiddische en andere liederen)

Organisator:
Platform Stop Racisme en Uitsluiting (www.stopracisme.nu)

Programma Kristallnachtherdenking van het Centraal Joods Overleg

Datum: 9 november van 17.00-18.00 uur
Locatie: de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam.
Aansluitend is er een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg.

Sprekers:
Gideon van Bergen voor de Joodse Jongeren
Ron van der Wieken voorzitter Centraal Joods Overleg
M.Weizner-Smuk overlevende en getuige Kristallnacht wordt geinterviewd door Margalith Kleijwegt
Frans Timmermans eerste vice-voorzitter Europese Commissie

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de violist Roeland Jagers van het Rubens Quartet.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over cjo, kristallnachtherdenking, nederland bekent kleur, Platform Stop Racisme en Uitsluiting.

Delen: