Aangifte Fatima Aboulouafa belangrijke testcase

In achtergronden door Roemer van Oordt op 26-10-2019 | 01:00

De rechtszaak die de tot voor kort teamchef van de politie Leiden Fatima Aboulouafa aanspant tegen minister Grapperhaus, volgt op een aaneenschakeling van klachten van binnenuit en buitenaf op het politieapparaat. Klokkenluider en politiecoach Carel Boers noemde het leiderschap binnen de politie eerder 'moreel en ethisch ontspoord; een cultuur van seksuele intimidatie, aanrandingen, discriminatie en valsheid in geschrifte'. De leiding - lokaal en nationaal - belooft wel steeds beterschap, maar lijkt geen verantwoordelijkheid te voelen of nemen.

Aboulouafa vindt dat de minister zich in haar geval schuldig heeft gemaakt aan smaad en laster omdat hij suggereerde dat zij is weggestuurd om een andere reden dan haar kritiek op de politieorganisatie.

De voormalig teamchef van de politie Leiden sprak zich herhaaldelijk en publiekelijk uit tegen racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politie. In september wees de korpsleiding van de Nationale Politie haar de deur omdat haar verhaal tot interne spanningen zou leiden. En ze mocht niet terugkeren bij de eenheid Den Haag; een flink aantal collega-leidinggevenden zou onvoldoende vertrouwen in haar hebben.

Aboulouafa kreeg eerder forse bijval van een twintigtal maatschappelijke organisaties en migrantengroeperingen, die een klacht indienden bij korpschef Erik Akerboom over de Haagse politieleiding die niet zou ingrijpen bij structurele misstanden binnen én door de politie. 27 regionale burgmeesters ontkennen dat er sprake is van een verziekte cultuur waarin de leiding weg zou kijken. De Haagse Stadspartij, Islam Democraten en NIDA steunden de klacht wel. Ze eisen een onafhankelijk integriteitsbureau, een onafhankelijke ombudsman voor de politie en een aangepaste beroepscode met heldere regels over omgangsvormen en taalgebruik.

Collega’s van Aboulouafa hebben op Facebook de pagina Stop discriminatie bij de politie: We Support Fatima Aboulouafa aangemaakt, die inmiddels door ruim drieduizend mensen wordt geliked en gevolgd. Aboulouafa spreekt over een blue wall of silence. Iedereen die structurele problemen en grensoverschrijdende zaken binnen de politieorganisatie aankaart, heeft volgens haar mentale of lichamelijke klachten opgelopen. En zoals uit de bijval - onder andere op Facebook - blijkt, staat Fatima Aboulouafa niet alleen.

Verschillende bronnen laten aan de NOS weten dat ‘een klein groepje rotte appels de dienst uitmaakt, prat gaat op het gebruik van geweld en zich onprofessioneel gedraagt’. Volgens die bronnen zijn er meerdere incidenten geweest, waarbij agenten buitensporig geweld tegen arrestanten gebruikten en vervolgens probeerden dat te verdoezelen. Agenten hebben ook aanmerkingen op promotie van collega's met een migratieachtergrond: 'moet je kijken wie ze allemaal zonder slag of stoot promovere. Al die goudzoekers worden wel beloond'. In dezelfde groep worden hondengeleiders "Marokkanenverdelgers" genoemd.

Maandag werd bekend dat voormalig Amsterdamse politieagent en burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch haar gaat 'herplaatsen'.

Ondertussen is Fatima Aboulouafa een inzamelingsactie gestart om haar rechtszaak te bekostigen. In een begeleidend schrijven zegt ze:

Ik droom van een politieorganisatie waar we allemaal trots op zijn om voor te werken. Waar iedereen met waarde en respect wordt behandeld, zonder intimidatie, machtsmisbruik, discriminatie in de breedste zin des woords en ander ontoelaatbaar gedrag. Een politieorganisatie die voor mensen van alle genders, kleur, ras of geaardheid aantrekkelijker wordt als een plek om te werken. Een politieorganisatie die ten dienste staat van de burger en er is voor de burger.In mijn missie om een politieorganisatie voor iedereen te zijn, heb ik als leidinggevende (maar vooral als mens/vrouw) gedaan wat ik moest doen: opstaan en mijn stem laten horen tegen onrecht en ongelijkwaardigheid. Ik heb zelf niet om deze strijd gevraagd, echter het staat mij absoluut vrij om mijzelf in dit verband te verdedigen. Dat heb ik ook besloten.

Wordt vervolgd!

Lees ook

‘Top sluit ogen voor moslimfobie, homohaat en intimidatie vrouwen bij politie’

Meer over discriminatie

Meer over etnisch profileren
 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email



Meer over Aboulouafa, politie.

Delen: