Welke Nederlanders met niet-westerse migratieachtergrond maken kans op Kamerzetel?

In achtergronden door Ewoud Butter op 04-03-2017 | 11:16

Op grond van de huidige peilingen lijken twaalf Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond na de verkiezingen op 15 maart zeker van een plaats in de Tweede Kamer. Dat zijn er vier meer dan twee maanden geleden.

Het gaat om vijf Turkse Nederlanders en zeven Marokkaanse Nederlanders. Drie van hen staan op de kandidatenlijst van GroenLinks, drie op de lijst van D66, twee op de kandidatenlijst van de SP, twee op de lijst van de VVD en bij de PvdA en het CDA is één kandidaat met een migratieachtergrond zeker van een plek.

De laatste peiling van peilingwijzer

De Peilingwijzer wordt gemaakt door peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Kantar Public, Peil.nl (Maurice de Hond), vanaf maart 2014 I&O research, en vanaf 1 februari 2017 het LISS-panel, samen te voegen.

De peilingwijzer geeft op grond van deze peilingen een marge. Zo worden voor de VVD in de laatste peiling (van 2 maart) tussen de 23 en 27 zetels voorspeld. 

Het volledige lijstje ziet er als volgt uit:

VVD (23-27 zetels), PVV (22-26 zetels), D66 (17-20), CDA (17-19), GroenLinks (15-17), SP (13-15), PvdA (12-14), ChristenUnie (5-7), 50PLUS (4-6), PvdD (4-6), DENK (0-2), FvD (0-2) en VNL (0-1). 

Zeker van een plaats in de Tweede Kamer

De volgende Turkse Nederlanders zijn op grond van deze peiling zeker van een plaats in de Tweede Kamer:

  • Dilan Yesilgöz-Zegerius (19e op de lijst van de VVD),
  • Zihni Özdil (8e op de lijst van GroenLinks) 
  • Sadet Karabulut (5e op de lijst van de SP)
  • Cem Lacin (10e op de lijst van de SP).
  • Nevin Özütok (12e op de lijst van GroenLinks) 

De volgende Marokkaanse Nederlanders zijn bij deze peiling zeker van een plek in de Tweede Kamer:

  • Khadija Arib (2e op de lijst van de PvdA),
  • Malik Azmani (10e op de lijst van de VVD)
  • Vera Bergkamp (6e op de lijst van D66)
  • Jesse Klaver (1e op de lijst van GroenLinks)
  • Salima Belhaj (14e op de lijst van D66)
  • Achraf Bouali (16e op de lijst van D66)
  • Mustafa Amhaouch (15e op de lijst van het CDA) 

De kandidaten Azmani, Bergkamp en Klaver hebben allen een Marokkaanse vader en een autochtone moeder en worden in de statistieken van het CBS gerekend tot de Marokkaanse Nederlanders (zie toelichting hieronder).  

Volgens de peilingen van eind december 2016 leken 8 kandidaten met een niet-westerse achtergrond zeker van een plek.

Mogelijk een plaats in de Tweede Kamer 

Volgens de peilingwijzer zouden de volgende vijf kandidaten ook een kans maken op een plek in de Tweede Kamer:

  • Zohair el Yassini (26e op de lijst op de VVD) 
  • Ahmed Marcouch (13e op de lijst van de PvdA)
  • Don Ceder (7e op de lijst van de ChristenUnie) 
  • Tunahan Kuzu (1e op de lijst van DENK)
  • Farid Azarkan (2e op de lijst van DENK) 

Volgens de peilingwijzer nu nog net onverkiesbaar

Peilingen zijn palingen en al vaak onbetrouwbaar gebleken. Een partij kan veel meer (of minder) zetels krijgen dan nu wordt voorspeld. Daarnaast kunnen kandidaten die in eerste instantie niet gekozen worden, toch doorschuiven naar de Tweede Kamer, bijvoorbeeld wanneer hun partij toetreedt tot de regering en al gekozen Kamerleden minister of staatssecretaris worden.

Daarom kunnen de PvdA'ers Richard Moti (15e op de concept kandidatenlijst), Keklik Yücel (16e), Emine Bozkurt (18e) en Mohammed Mohandis (21e) nog hopen op een plek. Hetzelfde geldt voor de kandidaten van DENK Selcuk Öztürk (3e) en Gladys Albitrouw (4e), de SP-kandidaten Mahir Alkaya (16e) en Sun Yoon van Dijk (23e) en de GroenLinks kandidaat Ilias Mahtab (21e).  

Partijen die volgens de peilingwijzer (nog) geen kans maken op zetels, waaronder bijvoorbeeld Artikel1, de nieuwe partij van Sylvana Simons, zijn niet in dit overzicht opgenomen. Bij Artikel 1 staat Sylvana Simons op 1 en Fatima Faid op 2. 

Partijen als GroenLInks, PvdA, SP, CDA, D66, DENK en Artikel1, maar ook andere partijen, hebben nog meer kandidaten met een niet-westerse migratieachtergrond die op een zo goed als zeker onverkiesbare plek staan. Deze kandidaten zijn niet in dit overzicht opgenomen.

Turkse en Marokkaans Nederlandse kandidaten

Zijn politici met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd in de Tweede Kamer? Veel minder dan doorgaans gedacht wordt, blijkt uit onderzoek. Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn zelfs oververtegenwoordigd in ons parlement. Dat betoogt Roos van der Zwan. Lees haar artikel hier. 

Surinaams Nederlandse kandidaten

In een artikel op dnieuws.com concludeert Roy Ashruf dat het aantal Surinaamse kandidaten dat eventueel verkiesbaar is, bedroevend laag is. Behalve de hier genoemde Richard Moti en Don Ceder, noemt Ashruf ook nog Reshma Roopram (plaats 26 van de PvdA) en en Yernaz Ramautarsing (9e op de lijst van Forum voor Democratie, FvD). 

Afro-Nederlanders

In de Volkskrant van 11 januari concludeert politicoloog Kiza Magendane dat de politieke partijen ervoor gekozen hebben alle Afrikaanse-Nederlanders op een onverkiesbare plek te plaatsen. Zo staat de Congolese-Nederlander Mpanzu Bamenga op plek 35 bij D66, de Ghanese-Nederlander Amma Asante op plek 36 bij de PvdA en de Congolees-Nederlandse publicist en lobbyist Alphonse Muambi is op plek 46 lijstduwer bij GroenLinks. 

Concluderend

Volgens de huidige peilingen en de op dit moment beschikbare kandidatenlijsten zouden minimaal 12 en maximaal 17 Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond rechtstreeks kans maken op een plek in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen in 2012 werden 11 Kamerleden met een niet-westerse achtergrond gekozen. Dat was minder dan bij de verkiezingen van 2010 en 2006 toen er respectievelijk 17 en 12 Kamerleden met een niet-westerse achtergrond in de Tweede Kamer belandden. 

Over de terminologie: Nederlanders met een migratieachtergrond

Het CBS definieert personen met een migratieachtergrond als Nederlanders waarvan ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Iemand die zelf ook in het buitenland is geboren, behoort tot de eerste generatie, terwijl iemand van de tweede generatie in Nederland is geboren. Personen met een westerse achtergrond hebben als herkomstland één van de landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië. Hoewel Nederland een westers land is, vallen personen met een Nederlandse achtergrond niet onder deze groep. Personen met een niet-westerse achtergrond hebben als herkomstland één van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (inclusief Turkije). Binnen de huidige definitie vormen Indonesië en Japan een uitzondering.

Van de 17 miljoen Nederlanders, hebben er 3,8 miljoen een migratieachtergrond. Ruim twee miljoen Nederlanders (12,3% van de bevolking) hebben een niet-westerse achtergrond, 1,7 miljoen Nederlanders hebben een westerse achtergrond. Hiertoe behoort bijvoorbeeld een groot deel van het Koninklijk Huis.

Ewoud Butter is politicoloog en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Meer van Ewoud op zijn blog, op deze site of volg hem op twitter

 

Meer artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen 2017 hier.

Meer feiten hier, meer onderzoek hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over #tk17, #tk2017, achtergrond, diversiteit, ewoud butter, politiek, politieke partijen, verkiezingen.

Delen:

Reacties


Ewoud - 06/03/2017 10:17

Beste Khalid Ahmed,

Dank voor je reactie.
Ik heb me beperkt tot vooral kandidaten die kans op een Kamerzetel maken.
Prima dat je van deze gelegenheid gebruik maakt om aandacht voor jouw kandidatuur te vragen. Succes!

Khalid Ahmed Chaudry - 05/03/2017 16:17

Beste Ewoud Butter,

Ik had gehoopt dat u ook de Piratenpartij had toegevoegd https://tk2017.piratenpartij.nl. Maar het is spijtig dat de Partijen die vooral tegen de 'gevestigde orde' en voor hervormingen staan,altijd worden genegeerd bij de pers/media

U kon op z'n minst het bestaan van de Piratenpartij kenbaar maken in uw schrijven.


With kind regards,

Lijstduwer Lijst 20
https://tk2017.piratenpartij.nl/kieslijst/khalid-ahmed-chaudry/