Tweederde van Marokkaanse geweldplegers als kind mishandeld
In opinie op 10-09-2013 | 13:00
Overheid en hulpverleners moeten meer aandacht besteden aan de invloed die kindermishandeling op Marokkaanse jongeren heeft. Dat zegt ontwikkelingspsycholoog Esmah Lahlah in het Nederlands Dagblad.
Lahlah deed promotieonderzoek naar etnische verschillen bij het voorkomen van kindermishandeling en jeugdcriminaliteit. Samen met collega Leontien van der Knaap en forensisch-psycholoog Stefan Bogaerts van de Universiteit Tilburg interviewde zij bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten. Van de Nederlandse jongens kreeg een op de vijf wel eens te maken met grof huiselijk geweld (bijvoorbeeld in elkaar geslagen of op de grond gegooid worden); bij de Marokkaanse jongens was dat twee op de drie. Nagenoeg de helft van de Marokkaanse jongens maakte fysiek geweld tussen hun ouders mee, terwijl dat minder dan een van de vijf Nederlandse jongens overkwam.
Kindermishandeling verklaart volgens de onderzoekers de helft van de kans op geweldpleging door Marokkanen later en voor een deel dus ook de oververtegenwoordiging van jonge Marokkanen in de criminaliteitstatistieken. 'Het is zeker niet de enige reden', zegt Lahlah in een interview in de Volkskrant, 'maar van alle factoren die we meenemen, hebben de emotionele band met de ouders en kindermishandeling de grootste invloed op de jeugdcriminaliteit.'
Bij Nederlandse jongens trof het onderzoeksteam eveneens een duidelijk verband aan tussen kindermishandeling en geweldpleging. In het geval van Marokkaanse jongens is dat verband echter sterker. Bovendien komt er binnen Marokkaanse gezinnen meer huiselijk geweld voor. Samen zorgen deze factoren voor aanzienlijk meer geweldsdelicten later. De ondervraagde Nederlandse jongens gaven in het onderzoek aan het afgelopen jaar bij gemiddeld 0,79 geweldsincidenten betrokken te zijn geweest, bij Marokkaanse jongens lag dat aantal meer dan twee keer zo hoog (1,82 incidenten).
Bij de overheid en hulpverlening is er volgens de onderzoekers te weinig aandacht voor de achterliggende oorzaak en ligt de focus te veel op het probleemgedrag. 'Zolang we Marokkaanse jeugdcriminelen eenzijdig als schoffies blijven benaderen, zul je de criminaliteitscijfers veel moeilijker terug kunnen dringen', stelt Lahlah.
Bronnen: ANP en Volkskrant
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over criminaliteit, esmah lahlah, huiselijk geweld, jeugdcriminaliteit, jeugddelinquenten, kindermishandeling, marokkaanse jongens.
Reacties
abdel kaolo - 14/09/2013 09:14
Jan Beerenhout azn - 11/09/2013 11:02