Turks-Nederlandse moskeekoepel ISN organiseerde conferenties over radicalisering

In opinie op 11-03-2015 | 10:15

De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft op 28 februari en 1 maart conferenties georganiseerd over radicalisering. Dat gebeurde onder de titel 'Hadith en overleveringen door de ogen van radicale stromingen (Salafisme)'. De conferenties vonden plaats in Deventer en Rotterdam en hadden Zekeriya Güler, verbonden aan de theologische faculteit van de Universiteit van Istanbul, als belangrijkste spreker.

De ISN werd in 1982 opgericht door Diyanet, het Presidium voor Godsdienstzaken in Turkije. Een groot deel van de Turks-Nederlandse moskeeen is bij de ISN aangesloten. 

Volgens een verslag op de website van de ISN benadrukte Mustafa Ünver, voorzitter van ISN, tijdens de conferenties dat de islam een religie is van barmhartigheid, meedogen, goedheid en liefdadigheid voor de gehele mensheid. Hij gaf aan dat de ISN het nooit zal accepteren dat de fouten en wreedheden van een aantal onwetende figuren deze belangrijke waarden zullen ondersneeuwen. "In de Koran staat niet voor niets: "En Wij hebben jou (Mohammed) slechts als genade voor de werelden gezonden." Ünver verwees hierbij volgens het verslag naar Soera De Profeten, 21/107.
Ünver: "Samen met onze imams spannen we ons erg in om hen weg te blijven houden van groepen van terreur en geweld, zoals de IS en Al Qaida. We moeten niet vergeten dat de islam een religie van leven en laten leven is; Een ideologie gebaseerd op doden en bloedvergieten kan nooit en te nimmer islamitisch zijn".

Volgens gastspreker Güler hebben "de zogenaamde 'jihadisten' een volledig verkeerd beeld hebben van de overleveringen en dat daar het grote probleem ligt". Güler benadrukte dat de uitsluitende en veroordelende manier van zogenaamde 'jihadistische' groeperingen niet de benadering en zienswijze van islamitische geleerden vertegenwoordigt. Volgens Güler zijn de hadith en overleveringen ontegenzeggelijk een zeer belangrijke bronnen van de islam, maar wanneer de betekenissen van deze hadith en overleveringen en zelfs verzen uit de Koran uit hun context worden gehaald, dan kan dat volgens hem leiden tot misverstanden, zeer onwenselijk gedrag en strijd tussen mensen.
 

Meer over radicalisering hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over Diyanet, ISN, radicalisering.

Delen: