Salonfähig radicalisme
In opinie door Dilan Yesilgöz op 06-09-2014 | 14:22
Tekst: Dilan Yesilgöz
Eerder deze week was Okay Pala, de woordvoerder van de radicale organisatie Hizb ut Tahrir (HuT) te gast bij de talkshow Pauw. HuT, een organisatie die vanwege de antisemitische en discriminerende uitlatingen verboden is in veel van de ons omringende landen, maar ook in Pakistan, strijdt al ruim 50 jaar om alle moslimlanden te verenigen in een kalifaat. Deze radicalen schuwen volgens de AIVD het gebruik van geweld niet om hun doelen te bereiken, al ziet de minister voorlopig nog geen aanleiding om deze club in Nederland te verbieden.
Terug naar Pauw. Want daar was Pala van harte welkom aan tafel. Een man die namens een organisatie spreekt die jonge Britse islamitische studenten oproept om naar Irak te reizen en een ideologische strijd te voeren tegen het Westen. Een organisatie die onze rechtstaat niet erkent. Een organisatie die christenen, homo’s en joden dood wenst. Een organisatie die vindt dat vrouwen niet in de openbare ruimte thuishoren. Een organisatie die bereid is om al het voorgaande met bruut geweld af te dwingen. Ja, de woordvoerder van deze gevaarlijke organisatie kwam strak geschoren en getrimd, netjes om 23:00 onze huiskamers binnen. Net toen u thuis een biertje pakte en lekker op de bank ging zitten, moesten alle gasten aan tafel bij Pauw hun wijntje inruilen voor een glas water. Uit respect voor deze hoogstaande, unieke gast, uiteraard.
Dit is meteen kort samengevat wat er momenteel grondig mis is in Nederland. Een verkrampte houding op het moment dat het over religieus radicalisme gaat. We verzeilen in theologische en theoretische discussies en alsof dat niet genoeg is, maken we het ook salonfähig. Want immers; vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof, toch?
En laat ik hier dan mijn mantra maar weer eens opzeggen: vrijheden zijn niet absoluut. Op het moment dat jouw vrijheid, die van mij beperkt, hebben wij een probleem. Beter nog, heb jij een probleem.
Jij hoeft van mij geen alcohol te drinken, maar het gaat je ook niets aan als ik wel een glas wijn neem. Jij mag vrouwen uit het straatbeeld willen verwijderen, maar ik zal mijzelf nooit voor je verstoppen.
Jij hoeft geen Joodse, christelijke of homoseksuele vrienden te hebben, maar van die van mij blijf je met je poten af.
Natuurlijk heeft de redactie van Pauw het recht om uit te nodigen wie men wil en heb ik de vrije beschikking over mijn afstandsbediening. Maar het is goed dat de redactie tegelijkertijd ook stilstaat bij de verantwoordelijkheid die hoort bij het gunnen van zendtijd aan een gast. Had de redactie van Pauw een neo-nazi uitgenodigd om gezellig in debat te gaan en daarbij ook nog eens aan zijn andere gasten gevraagd zich aan te passen aan de wensen van deze spreker? Dacht het niet. Het wordt tijd dat we scherp bepalen waar onze grens ligt als het gaat om religieus radicalisme. Want wat mij betreft zijn we er inmiddels echt ver over heen.
Dilan Yesilgöz is redactrice van Repubiiek Allochtonië en gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam
Meer van en over Dilan op dit blog: hier
Meer over vrijheid van meningsuiting hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over dilan yesilgöz, hizb ut tahrir, okay pala, pauw, vrijheid van mening, vrijheid van meningsuiting.