Rechter: geen recht op school op onderwijs in moedertaal
In opinie op 13-11-2013 | 20:48
De Staat is niet verplicht allochtone kinderen op de basisschool les te geven in hun moedertaal. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag beslist in een procedure die een aantal Turkse belangenorganisaties in Nederland had aangespannen tegen de Staat.
De belangenorganisaties waren van mening dat de Staat in strijdt handelt met verschillende internationale verdragen en Europese wetgeving door het onderwijs van allochtone talen niet te ondersteunen. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat de Nederlandse wetgever een bepaalde mate van beleidsvrijheid heeft. In ons land hadden gemeenten tot 2004 de mogelijkheid onderwijs van allochtone talen aan te bieden. Vanaf 2004 is de overheid daarmee gestopt.
De rechtbank heeft geoordeeld dat uit de verdragsbepalingen waarop de belangenorganisaties zich hebben beroepen niet een recht volgt op onderwijs van de allochtone moedertaal aan kinderen in het basisonderwijs. Ook kunnen de organisaties niet rechtstreeks een beroep doen op deze verdragsbepalingen om dit onderwijs af te dwingen in Nederland. Hoewel onderwijs van de allochtone moedertaal bepaalde voordelen zou kunnen hebben voor allochtone kinderen, mag de Staat zelf bepalen of het aanbieden van onderwijs van de allochtone moedertaal wenselijk is. De Staat is dus niet verplicht om dat onderwijs te faciliteren.
Bron: rechtspraak.nl
Link:
Bijna 46.000 handtekeningen voor terugkeer onderwijs in taal herkomstland op school
Turkse arbeidersvereniging: Turkse les moet weer op basisschool
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over htib, oalt, oetc, onderwijs in eigen taal, turks.
Reacties
Maar het was deze Turkse organisaties denk ik niet te doen om recht op onderwijs in andere moedertalen maar recht op gratis Turkse les onder schooltijd... Te absurd voor woorden (zou oa discriminerend zijn t.o.v .andere groepen). En faciliteren van alle secundaire moedertalen zou natuurlijk simpelweg onmogelijk zijn geweest.