Opmerkelijk: een kwart van de PVV-aanhang vindt geweld toegestaan
In achtergronden op 07-11-2011 | 20:28
25% van de PVV aanhang vindt (politiek) geweld acceptabel. Dat zou je kunnen opmaken uit het rapport The New Face of Digital Populism van de Britse denktank Demos op basis van een online enquete onder de aanhang van populistische rechtse partijen in Europa. Toch vraagt deze stellige conclusie om nuancering. Zo wordt door de onderzoekers nadrukkelijk de aantekening gemaakt dat het legitimeren van geweld nog niet hoeft te betekenen dat iemand zelf in staat is geweld te gebruiken. Ook zou het volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat men het bijvoorbeeld eens is met een militaire actie tegen Libië.
De denktank ondervroeg meer dan tienduizend aanhangers van partijen en organisaties, verspreid over twaalf Europese landen. Ze werden geworven via advertenties op Facebook, waardoor het voornamelijk een onderzoek onder jongeren werd. Twee derde van de ondervraagden was man en jonger dan dertig jaar.
Het onderzoek werd gedaan onder aanhangers van Bloc Identitaire (Frankrijk), the British National Party (VK), CasaPound Italia (Italie), the Dansk Folkeparti (‘Denemarken), the English Defence League (VK), the Front National (Frankrijk), the Partij voor de Vrijheid (PVV), Die Freiheit (Duitsland), Freiheitliche Partei Österreichs (FPO, Oostenrijk), the Fremskrittspartiet (Noorwegen), Lega Nord (Italie), Perussuomalaiset (Finland), Sverigedemokraterna (Zweden) and Vlaams Belang (Belgie).
Vooral de aanhangers van (extreem)rechtse populistische groepen in Engeland en Italie vinden geweld eerder acceptabel om een doel te bereiken. Dit geldt minder voor de Scandinavische en Duitse partijen. (zie tabel, 3e kolom). Ter vergelijking: 7% van de Nederlandse moslims vindt geweld legitiem (blz 249). Vergelijkbare cijfers over (extreem) links populistische partijen zijn niet bekend - voorzover het uberhaupt zinnig is verschillende onderzoeken uit de losse pols te vergelijken.
Veel meer dan de aanhangers van andere rechts populistische partijen, is voor de PVV-aanhangers islamitisch extremisme een bron van zorg. 48% van de PVV-stemmers rekent islamitisch extremisme tot de 2 belangrijkste punten van zorg; bij alle andere rechts populistische partijen ligt dat op 40% of ver daaronder.
Demos concludeert volgens Trouw dat Europees extreem-rechts in de lift zit. Radicale partijen en groeperingen zijn met name populair onder jongeren. Afkeer van de islam en immigratie voert bij hen boventoon.
De (vermeende) dreiging van 'de islam' en immigratie is de voornaamste reden voor jonge mannen om zich aan te sluiten bij een radicale groepering. Economische dreiging scoorde aanzienlijk lager.
Velen hebben niets met racisme en noemen tegelijkertijd de islam onverenigbaar met westerse waarden. Radicale partijen spelen daar volgens de extremrechtse expert Matthew Goodwin op in door hun achterban te vertellen dat afkeer van immigranten en moslims geen racisme is als het vooral draait om het verdedigen van de eigen traditie.
Volgens de onderzoekers doet het 'digitale populisme' een beroep op de reguliere politici om de zorgen over immigratie en culturele identiteit op te pakken, zonder toe te geven aan xenofobe oplossingen. Mensen moeten worden aangemoedigd om actief betrokken te worden in het politieke en maatschappelijke leven, ongeacht hun politieke overtuiging. Het is belangrijk een krachtig debat met deze partijen en hun aanhangers te voeren en ze buiten te sluiten.
Het rapport komt drie maanden uit nadat Anders Breivik zijn terroristische daad in Noorwegen pleegde. Alle rechts populistische partijen in Europa namen direct afstand van Breiviks daad. Toch was Breivik actief in hetzelfde Europese netwerk (zie graphic van The Guardian) als veel van deze partijen, waaronder de PVV.
Pogingen van vooral Tofik Dibi om naar aanleiding van Breiviks terroristische actie in het Nederlandse parlement over xenofobie te discussieren mislukten tot nu toe. De Nederlandse regeringspartijen kijken liever weg.
Het hele rapport van Demos is hier te lezen.
Meer over breivik, demos, europa, extreemrechts, islamofobie, onderzoek, populistisch rechts, pvv.
Reacties
Is dat je echte naam? Weet je dat zeker? Heb je er weleens eentje gesproken?