Nelson Mandelacentrum biedt onderdak aan omstreden debat over academische boycot van Israel

In opinie op 13-01-2015 | 16:01

Nadat de Vrije Universiteit het debat van de studentenactiegroep Studenten voor een Rechtvaardig Palestina (SRP) had verboden, heeft de organisatie onderdak gevonden bij het Nelson Mandela Centrum aan het Weteringplantsoen. Sprekers zijn vanavond om 19 uur onder anderen voormalig SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt, schrijver en activist Abulkasim Al-Jaberi en de Israëliër Ronnie Barkan, die vanuit Tel Aviv een ‘boycott from within’ organiseert.

Het Nelson Mandelacentrum is het adres van seculiere migrantenorganisaties die zich inzetten voor mensenrechten, waaronder andere de Turks- Nederlandse arbeidersvereniging HTIB en het Euromediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO).

De SRP pleit voor een academische boycot van Israël en wil dat de Vrije Universiteit Amsterdam alle banden met het land verbreekt. Er ontstond op  sociale media ontstond ophef over het debat hier, nadat op de Facebookpagina van het SRP door iemand was gepleit voor een 'Jodenvrije' VU. Volgens de SRP was dit geplaatst door iemand met een nep-account en is de uiting binnen 11 minuten verwijderd. 

De VU besloot de aangeboden ruimte terug te trekken.Bestuursvoorzitter Jaap Winter schrijft op de website van de VU. "Wij vinden dat het op de universiteit uiteraard mogelijk moet zijn om een open en eerlijk debat te voeren over lastige, gevoelige en controversiële onderwerpen, zoals de Palestijnse kwestie. Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap. Daarom hebben wij onze beslissing herzien en besloten om nu dit debat niet te laten plaatsvinden."

Jaap Winter neemt expliciet afstand van het standpunt van SRP om de samenwerkingsverbanden van de Vrije Universiteit met Israël te verbreken. Winter: "Dit is niet het beleid van de Vrije Universiteit en wij nemen ook expliciet afstand van dit standpunt. Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische boycot vinden wij daar niet mee te verenigen." 

De SRP vindt dat 'schandalig'. Thomas Hofland van de SRP laat in het Parool weten: 'De redenen om het debat af te gelasten vinden wij onzin, het is een vorm van censuur.' Op haar facebookpagina verwijt de SRP de VU met dubbele maten te meten:

"SRP wordt niet toegestaan om te pleiten voor een academisch boycot van Israël, maar in diezelfde week spraken op de VU, samen met de Israëlische Ambassadeur, de decaan en een hoogleraar van Haifa University. SRP roept op tot een boycot van o.a. Haifa University. Haifa University heeft tijdens ‘Operation Protective Edge’, de massa-slachting in de zomer, fondsen staan werven voor Israëlische soldaten die meevochten tijdens het grondoffensief. Ook hebben ze beurzen aan deze soldaten aangeboden.
Kort hierna heeft SRP een zaalaanvraag voor een paneldebat gedaan. Toen werd deze aanvraag door Diversiteitscoördinator Wim Haan afgewezen. Het paneldebat zou namelijk in dezelfde week plaatsvinden als de diversiteitslezingen rondom de studiereis naar Israël en Palestina. Wij zouden “concurreren” met elkaar, aldus Wim Haan. SRP vindt dat de betreffende studiereis de Israëlische bezetting van Palestina normaliseert. Daarom roept SRP op voor een academisch boycot. Om deze reden werd ons nogmaals de mond gesnoerd.
Toen SRP, na een gesprek met Wim Haan, vervolgens een nieuwe zaalaanvraag deed werden er door de VU bizarre eisen aan de bijeenkomst gesteld. Zo zou er per se een spreker moeten zijn die pro-Israël was, anders was er geen debat. Deze eis werd ons pas een paar dagen vóór de bijeenkomst opgelegd. Er werden verschillende VU-docenten aan ons voorgelegd die de VU zelf geschikt vond en had gecontacteerd.
Toen namens de diversiteitslezingen hield Bart Wallet, een zionist die college heeft gegeven voor het CIDI (een zionistische lobbygroep), een lezing waarbij deze regels niet werden toegepast. Tijdens die diversiteitslezing mocht hij gewoon met het publiek in debat gaan, en had de VU verder geen nadruk gelegd op een kritische spreker. Dit is dus hardstikke selectief.
Intussen wordt SRP aangevallen. Zo wordt SRP bijvoorbeeld ongegrond verweten antisemitisch te zijn. Op de evenementenpagina van het forum werd er door een nepprofiel met Arabische naam een comment geplaatst dat de VU ‘Jodenvrij’ moest worden gemaakt. Binnen 11 minuten werd hier een screenshot van gemaakt, dit werd vervolgens verspreid op verschillende pro-Israelpagina’s. Het account bleek pas vlak voor het plaatsen van de comment in kwestie te zijn aangemaakt: het was een nepaccount.
Het event stond al wekenlang vast en de zaalaanvraag is bijtijds ingediend. Echter is pas de dag vóór het paneldebat de exacte zaal door de VU vrijgegeven. Het verbieden van het debat is ook pas laat diezelfde avond gedaan. Gelukkig is er snel een andere locatie gevonden, het Nelson Mandela centrum in Amsterdam, waar het forum wel gehouden kan worden op dezelfde datum en tijd."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) laat in dezelfde krant weten blij te zijn dat de VU het debat niet langer faciliteert. 'Het is onwetenschappelijk een eenzijdig debat te faciliteren', zegt Esther Voet van het Cidi. 'De VU zou zichzelf hiermee ook in de vingers snijden, aangezien veel wetenschappers uit Israël komen.'

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  



 

 


Meer over emcemo, htib, israle, nelson mandelacentrum, palestina, srp, vu.

Delen:

Reacties


hanneke gelderblom - 14/01/2015 11:47

vindt het zo triest dat een debatavond waar diverse meningen gehoord zouden kunnen worden verward wordt met een anti-israel propaganda avond