Meta-analyse van 43 studies over discriminatie op arbeidsmarkt

In achtergronden op 25-02-2016 | 09:32

"Op basis van 43 studies uit 18 landen in de periode 1990-2015 blijkt robuust bewijs te bestaan voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Gemiddeld genomen over alle studies moeten allochtone sollicitanten ongeveer 50% meer brieven schrijven om uitgenodigd te worden een gesprek dan autochtone sollicitanten."

Sollicitanten met een Arabische achtergrond worden vaker gediscrimineerd dan Chinezen, Zuid-Aziaten of Turken. Er is geen duidelijk verschil tussen eerste of tweede generatie allochtonen, wat volgens de auteurs duidt op het bestaan van ‘taste-based discrimination’, dat wil zeggen, discriminatie die voortvloeit uit de etnische voorkeuren van werkgevers.

Dat schrijft de politicoloog Armen Hakhverdian op het blog Stukroodvlees. Hij verwijst naar recent gepubliceerde meta-analyse van Eva Zschirnt en Didier Ruedin.

Lees het blog van Armen Hakhverdian hier.

 

Discriminatie op de arbeidsmarkt

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 

 


Meer over arbeidsmarkt, Armen Hakhverdian, discriminatie, onderzoek, stukroodvlees.

Delen:

Reacties


De Graeve Freddy - 25/02/2016 12:40

Deze bevindingen zijn fijn, maar wat ik mis, zijn de redens waarom sollicitanten met een Arabische achtergrond meer gediscrimineerd worden. Het lost niets op met cijfers naar voren te brengen als men ook de achtergrond en de reden van die cijfers niet geeft.
In eerste instantie gaat het over kennis van de taal
Ten tweede de algemene en bedrijfsspecifieke kennis van de kandidaten
Ten derde zijn er de vluchtelingen die toch misschien ook in staat zouden kunnen om problemen te veroorzaken binnen een bedrijf zoals werkethiek, godsdienstige verplichtingen enz…
Ten vierde de kans dat deze kandidaten misschien wel eens zouden kunnen overgaan tot aanslagen.
En hoogstwaarschijnlijk nog een deel redens…
Dus is de benaming:”discriminatie” in de 43 studies ongepast en onjuist.
De arbeidsmarkt discrimineert niet, ze nemen beslissingen in het voordeel van hun bedrijf met een minimum aan mogelijke toekomstige problemen.