Meer voetbalclubs hanteren allochtonenstop
In opinie op 04-05-2010 | 14:04
Steeds meer voetbalclubs hanteren een allochtonenstop. Nu ook Quick 1888 in Nijmegen. John Peters, bestuurslid van Quick 1888, op radio 1: 'Er zijn meer excessen op en naast het veld door allochtonen.'
Die excessen komen onder meer vanwege het communicatieprobleem die er bestaat met de ouders. 'Ze weigeren voor een groot deel om Nederlands te praten', aldus Peters.
De allochtone jongeren mogen wel lid worden en meetrainen, maar geen competitie spelen. Allochtone jongeren krijgen ook eerst een intake, waarbij aan de ouders wordt gevraagd of ze verenigingswerk willen doen. Iets waar ook autochtone ouders niet zo happig op zijn, erkent Peters.
Peters vindt dat er geen sprake is van discriminatie, maar van 'een nieuw aannamebeleid'. Peters streeft allereerst naar een 50-50 percentage. Op het moment voetbalt er bij de Nijmeegse amateurclub 70% allochtonen tegen 30% autochtonen. In 2013 moet dit percentage andersom zijn, zo stipuleert het nieuwe aannamebeleid.
Volgens Peters zijn er meer voetbalclubs die allochtonen weren, maar er niet voor uitkomen zoals Quick 1888 wél doet.
Morgen heeft Peters een gesprek met GroenLinks-wethouder Floris Tas. De bestuurder ziet het gesprek met optimisme tegemoet.
Meer over allochtonen, voetbalclubs.