Massa-immigratie? De rechtse partijen zien spoken

In opinie door Amma Asante op 15-07-2012 | 15:12

Tekst: Amma Asante

Een streng migratiebeleid is een populair verkiezingsonderwerp voor rechtse partijen. Zij willen mensen doen geloven dat het in het landsbelang is om grenzen dicht te gooien en een hek rondom ons land te zetten. Zij spelen hiermee in op de angst en onzekerheid bij mensen over hun eigen toekomst. Ten tijde van economische crises doet dit verhaal het altijd goed bij een groot deel van het electoraat. Dit is domheid ten top; een klein land als Nederland is namelijk gebaat bij een open houding naar de wereld toe.

De relatieve welvaart van Nederland en onze koppositie in de ranglijsten van de wereldeconomie zijn mede te danken aan onze open houding en de verwelkoming van migranten. Migranten hebben door de eeuwen heen gezorgd voor innovatie, grensoverschrijdende handel én winst. Dat was vroeger zo ten tijde van de Gouden Eeuw, dat is nu het geval en dat zal niet anders zijn in de eeuwen die voor ons liggen.

VVD

Vorige week presenteerde de VVD nog haar verkiezingsprogramma met een pleidooi om een nog strenger migratiebeleid. Streng in dit geval kan worden uitgelegd als het nog moeilijker en onaantrekkelijker maken voor mensen uit arme landen om hier naar toe te komen. De grootste motivatie is, naar ik vermoed, de gunst van de kiezer. Het gaat hier immers economisch niet voor de wind en het laatste wat "wij" daarbij kunnen gebruiken zijn luie migranten die hier hun hand komen ophouden. Bekt best lekker moet ik eerlijk toegeven, maar niet alles wat lekker bekt is ook waar.

Spook

Het spook van de massamigratie bestaat namelijk niet. Cijfers tonen dit aan. In 2009 kwamen er 146.000 mensen naar Nederland en vertrokken er 112.000 mensen uit Nederland. Netto was er dus sprake van een migratiesaldo van 34.000 mensen. In de periode tussen 1995 en 2009 bedroeg de gemiddelde migratiesaldo 16.700 mensen. Bepaald geen massamigratie dus.
Zelfs wanneer het aantal migranten wordt uitgedrukt in percentage van de bevolking komen we niet aan het beeld van de massamigratie. Dit cijfer schommelt namelijk rond de 0,7%.

Wanneer wij kijken naar de herkomst en opleidingsniveau van deze nieuwe migranten, dan gaat het hier niet om de gevreesde onderontwikkelde en ongeschoolde moslimmigranten, maar vaak om goed geschoolde Oost-Europeanen en Russen, maar ook een land als India levert relatief veel kenniswerkers aan Nederland.

Ten slotte, in tegenstelling tot wat rechtse politici ons willen doen geloven, willen de meeste mensen uit arme landen helemaal niet naar Europa komen. Neem nu eens Afrika als voorbeeld; 85% van de migratie uit Afrika blijft in Afrika. Slechts 15% van de mensen die daar weg gaan komen in het Westen terecht in landen als Canada, VS, Groot Brittannië maar dus ook in Europese landen.

De kracht van migranten

Ondanks het feit dat cijfers sinds een lange tijd aantonen dat er geen sprake is van massamigratie en dat eerder gesproken kan worden van afname, geloven nog veel mensen in Nederland in de door rechtse politici geschetste doembeelden. Daarom voelen deze zich ook totaal niet aangesproken om het migratiebeleid kritisch tegen het licht te houden en de gevolgen ervan te overzien. Noch om te spreken over humaner migratiebeleid en op welke manier kansen geboden kunnen worden aan mensen uit arme landen om hier op een legale ongevaarlijke manier naar toe te komen en zich zo uit de armoede te werken. Zoals mijn ouders dat deden bijna veertig jaar geleden.

Zij hebben door die stap te zetten niet alleen bijgedragen aan een verbetering van de leefomstandigheden van achtergebleven familieleden, maar ook mijn kansen op een beter toekomst vergroot en dat van mijn broer en zussen. Mijn ouders hebben ook een economische waarde gehad voor Nederland door werk te doen waar toentertijd de gemiddelde Nederlander zijn neus voor ophaalde. Het verhaal van mijn familie is geen uitzondering, eerder regel.

Historisch beschouwd is migratie het krachtigste instrument tegen armoede. In die zin pleit ik voor het doorbreken van het simplistisch denken over migratie en migranten. Migranten zijn bij uitstek mensen die voor ogen hebben om succesvol te zijn; vaak lukt het pas bij de tweede en derde generatie, maar het is de eerste generatie die daartoe een aanzet geeft. Migranten zijn sterke vooruitstrevende mensen.
Migrant zijn, afhankelijk zijn van anderen voor jouw ontwikkeling en je hand ophouden zijn in strijd met elkaar. Een migrant is een wereldburger die overal ter wereld kansen benut. Hij of zij legt en ziet verbanden over nationale grenzen heen en grijpt of ontwikkelt zelf kansen buiten de eigen woonplaats. Met hun vermogen om te gaan met mensen uit andere culturen en hun enorme culturele sensitiviteit zijn migranten als internationale ondernemers vaak zeer succesvol.

Dom

Het is dom en niet in het belang van Nederland om migranten te beschouwen als een gevaar voor onze ontwikkeling en hen tegen te houden of het leven zuur te maken met een overbodig streng en inhumaan beleid. Een triest gevolg daarvan is dat mensen die hier in Nederland geboren zijn zich niet meer welkom voelen. Het beleid heeft ook als gevolg dat nieuwe gelukszoekers zich als sardientjes in bootjes laten proppen zonder eten en drinken om de overstap te maken naar het beloofde land van melk en honing. Voor velen eindigt deze dappere strijd om uit de armoede te geraken op de bodem van de Middellandse Zee.

Amma Asante is kandidaat kamerlid voor de PvdA. Dit artikel verscheen eerder op joop.nl en is in overleg met de auteur ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Veel meer artikelen en feiten over immigratie vindt u hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over #tk2012, amma asante, immigratie, migratie, politiek.

Delen:

Reacties


Johan - 16/07/2012 13:50

En hier is het antwoord:

http://politiekincorrectblog.blogspot.nl/2011/10/massa-immigratie-een-rechts-directe.html


de "kracht" van immigranten:

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3287169/2012/07/16/Werkloosheid-allochtone-jongeren-dramatisch.dhtml