Harde cijfers: de islamisering van Amsterdam stokt

In opinie door Ewoud Butter op 06-10-2014 | 09:23

"Islam is het grootste geloof in Amsterdam en Den Haag!" kopte GeenStijl vorige week. De islam wordt volgens het blog vanzelf de dominante religie in Nederland.

Grote paniek onder de reaguurders: "Het verloopt allemaal volgens islamitisch plan", "Het is precies zoals Geert Wilders heeft voorspelt" (sic!); "een sluipende islamisering van de samenleving", "Kwestie van tijd totdat we een halve maan op de Nederlandse vlag moeten zetten", "tijd voor de invoering van de Sharia in Amsterdam en Den Haag, ", "Mladic had gelijk, "Islam is kanker en kanker moet je bestralen, wegsnijden of chemo toepassen".

Wat zijn de feiten?

Aanleiding voor het bericht op GeenStijl en andere blogs is het verschijnen van de Religieuze Kaart van Nederland, een publicatie van het CBS. Hieruit blijkt dat 11,3 procent van de Amsterdammers moslim is. Moslims vormen daarmee een net iets grotere groep dan katholieken (11,1%). Ook in Den Haag vormen moslims (14,1%) volgens het CBS een iets grotere groep dan katholieken (14%).
Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat het merendeel van de inwoners van De Haag (50,8%) en Amsterdam (63,1%) niet is aangesloten bij een religieuze of levensbeschouwelijke groepering. 

Op het weblog Sargasso wordt door Edge of Europe een terechte kanttekening bij de cijfers van het CBS gemaakt:  het CBS presenteert de cijfers van vier onderstromingen van het christendom (katholieken, hervormden, gereformeerden, volgelingen van de PKN) naast die van de hoofdstromingen islam, jodendom, hindoeïsme en boeddhisme. Het CBS had beter de cijfers van de vijf belangrijkste religieuze hoofdstromingen in ons land kunnen presenteren: christendom, islam, jodendom, hindoeïsme en boeddhisme.

Dat levert dan, per provincie, dit plaatje op:

Volgens deze wijze van berekenen is In Amsterdam de groep niet-gelovigen het grootste (63,1%) op zeer ruime afstand gevolgd door christenen (16,7%), moslims (11,3%), 'anders' (6,1%), hindoes (1,2%), boeddhisten (0,9%) en joden (0,7%), 

Het Amsterdamse onderzoeksbureau O+S, dat al jaren onderzoek doet naar de vraag of Amsterdammers zich verwant voelen met een religie, komt met iets andere cijfers: "Van alle Amsterdammers voelt 13% zich [in 2012, red] verbonden met de islam, 7% met het katholicisme, 4% met het christendom in het algemeen en 2% met het protestantisme. Van alle Amsterdammers is 62% niet gelovig." Bij O+S zijn islam en christendom dus even groot.

Ook in Den Haag vormen niet-gleovigen de meerderheid (50,8%) gevolgd door christenen (23%), moslims (14,1%), 'anders' (5,8%), hindoes (5,5%), boeddhisten (0,6%) en joden (0,1%).

Toename van moslims?

Ja maar, zult u misschien denken: er is toch wel sprake van een enorme toename, een 'tsunami' van moslims? 

Hoewel het goed zou kunnen dat het aantal moslims op langere termijn toeneemt, blijkt dit in Amsterdam volgens cijfers van  O+S amper het geval. Het aantal gelovige Amsterdammers wordt door O+S al enkele jaren gemeten en is volgens het bureau al jaren stabiel. O+S schrijft in de laatste In de laatste Staat van de Stad(pdf) : "In 2012 voelen vier van de tien Amsterdammers (38%) zich verwant met een godsdienst, religieuze of levensbeschouwelijke stroming. Dit aandeel is sinds 2000 vrijwel constant en in overeenstemming met cijfers uit de Amsterdamse Burgermonitor."

Deze bewering kan worden geillustreerd met een grafiek uit de Amsterdamse Burgermonitor van 2009:

Landelijke cijfers: meer Wilders-aanhangers dan moslims

Uit de Religieuze Kaart van Nederland blijkt dat van de volwassenen in Nederland 53 procent in 2013 liet weten godsdienstig te zijn. In 2010 was dat 55 procent. Een kwart is katholiek, zij vormen nog steeds de grootste categorie gelovigen. Zestien procent is protestants: 7 procent is hervormd, 4 procent gereformeerd; en 5 procent behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Verder is 5 procent moslim en 6 procent rekent zich tot een andere kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, waaronder joods (0,1 procent), hindoe (0,6 procent) en boeddhist (0,4 procent).

In een factsheet van Forum wordt geschat dat er in 2011 in Nederland 950.000 moslims zouden wonen. Volgens het Pew-research centrum zijn er in Nederland in 2030 1,3 miljoen moslims. Lees meer in dit artikel van Flip van Dyke. 
Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) verwacht dat in 2050 7,6% van de Nederlanders moslim zal zijn. 

Ter vergelijking: in 2012 stemde 10% van het Nederlandse electoraat op de anti-islampartij PVV (in 2010 was dit 15% en ook nu staat de PVV in de peilingen op 15-16%). 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Links:

 

In 2005 voorspelde Frits Bolkestein dat Amsterdam binnen 10 jaar een islamitische meerderheid zou hebben. Hij doet deze voorspelling rond de 2e minuut van dit filmpje.

 

 

Meer over islamisering hier, meer over moslimhaat hier


Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 


Meer over cbs, ewoud butter, geenstijl, islam, islamisering, moslims.

Delen: