Eerste jaarrapport van Meld Islamofobie

In achtergronden op 14-04-2016 | 13:03

Het in januari 2015 opgerichte burgerinitiatief Meld Islamofobie publiceert vandaag zijn eerste jaarrapport. Het initiatief registreerde en verifieerde tussen januari en december 158 meldingen.

De meest opvallende constatering in het rapport is het hoge aantal meldingen na de aanslagen in Parijs in januari en november, ten opzichte van de overige maanden. De meldingen uit januari vormen samen iets meer dan een derde van alle meldingen. In november wordt een nieuw hoogtepunt bereikt: 32 meldingen die samen 20% vormen van het geheel. Deze toename vindt vooral plaats na de aanslag van 13 november.

Geweld Tegen Moslima’s en Anti-Vluchtelingen Protest

Meld Islamofobie constateert dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers van islamofoob geweld vrouwen zijn die een hoofddoek dragen (91%). In 29% van de gevallen werd hierbij fysiek geweld gebruikt. De daders waren in de meeste gevallen witte mannen.

Daarnaast signaleert het rapport een sterke toename van islamofobe uitlatingen in de context van georganiseerd protest tegen de komst van vluchtelingen en de bouw van azc’s. Diverse malen zijn moskeeën in aanbouw bezet en werden er varkenskoppen geplaatst bij azc’s en moskeeën. Daarnaast zijn ook huizen van moslimgezinnen het doelwit van islamofoob geweld. Zo heeft in december een vuurwerkbom een ravage aangericht aan een woning in Pannerden.

Bron: persbericht Meld Islamofobie


Enkele opvallende gegevens uit het rapport:

  • De meeste meldingen uit 2015 komen uit de provincie Zuid- Holland (44%) gevolgd door Noord-Holland (13%). Provincie Utrecht staat op de derde plaats met 10%. Wanneer men kijkt naar afzonderlijke steden dan staat Rotterdam op de eerste plaats: 15% van de totale meldingen komen uit deze stad. Amsterdam staat op de tweede plaats (10%) en Den Haag op de derde plaats (8 %).
  • In 20% van de incidenten gaat het om fysiek geweld . Hieronder vallen fysieke intimidatie (een poging tot fysiek geweld, bespugen van mensen) en mishandelingen.
  • In 10% (16 gevallen) van de gevallen gaat het om fysieke mishandelingen .
  • De meeste gevallen van fysiek geweld hebben plaats gevonden in de maand januari (N=18). Van de meldingen die in deze maand bij het meldpunt binnen zijn gekomen, betrof een derde fysiek geweld . Tevens hebben de meeste mishandelingen in deze maand plaats gevonden (11 gevallen).
  • In 46% van de gevallen gaat het om verbaal geweld .
  • Tot slot gaat het in 20 gevallen (13%) om islamofobe protesten . De meerderheid hiervan, 70%, heeft plaatsgevonden in het laatste kwartaal van 2015
  • In 2015 was in 20% van de geval len de dader onbekend (N=31). Daarnaast waren er twee meldingen waarbij politieke partijen als dader werden aangemerkt. In (bijna) 8% van de gevallen ging het om instituten/instellingen (N=12) of georganiseerde individuen (N=13). Individuen hadden echter h et grootste aandeel: in 63% van de gevallen (N=100) was de dader een willekeurig individu. In 80% van de gevallen was de etniciteit bekend van de dader. In de meeste gevallen (89%) ging het om witte daders. Verder was de meerderheid van de daders man (82%) . In 67% van de gevallen was de dader wit en man

Website Meld Islamofobie

Facebook pagina:

Download het rapport: Jaarrapport Meld Islamofobie

 

Over moslimhaat op Republiek Allochtonië
Republiek Allochtonië besteedt aandacht aan alle vormen van discriminatie, met speciale aandacht voor antisemitisme en moslimhaat. Wij geven in onze eigen teksten de voorkeur aan de termen moslimhaat of moslimdiscriminatie boven de term islamofobie. Meer over de terminologie op polderislam of lees Moslimdiscriminatie registreren of islamofobie?

Meer over moslimhaat op dit blog hier.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 


Meer over discriminatie, meld islamofobie, moslimhaat, onderzoek.

Delen: