Discrimerend deurbeleid in Amsterdamse horeca harder aangepakt

In opinie op 21-09-2012 | 16:25

In april 2012 gaf minister Gerd Leers van Integratie aan discriminatie in horecagelegenheden harder te willen aanpakken. Hiermee gaf hij gehoor aan de oproep van (ex-GroenLinks parlementslid) Tofik Dibi, die jarenlang strijd voerde tegen dubieus deurbeleid. Leers zei destijds toe op korte termijn met politie en gemeenten om de tafel te gaan zitten om het probleem te bespreken. Hij verbond het intrekken van de vergunning als uiterste concequentie aan een discriminerend deurbeleid.

Ut het Parool van gisteren blijkt dat Amsterdam het probleem serieus neemt. De gemeente zal door het inzetten van ‘mystery guests’ en het hanteren van strengere regels meer werk maken van de aanpak van discriminatie in de Amsterdamse horeca. Ondernemers die in overtreding zijn, worden sneller en harder aangepakt. Na drie geconstateerde overtredingen worden de horecagelegenheden gesloten en overtredingen verjaren niet al na een jaar, maar pas na drie jaar.

Eén van de maatregelen die het ondernemers lastiger moet maken te discrimineren is het afdwingen van een transparanter deurbeleid. Alle nachtzaken met een deurbeleid moeten de huisregels en het toegangsbeleid bij de voordeur ophangen. De regels worden gefaseerd ingevoerd. Vanaf 1 januari 2013 moeten alle nachtzaken met portier aan de nieuwe eisen voldoen; per 1 juli volgen de avondzaken.

Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan wijst om de noodzaak van de strengere aanpak te onderstrepen naar een onderzoek van de politie uit 2010. Met behulp van ‘mystery guests’ werd toen duidelijk dat discriminatie aan de deur nog altijd een groot probleem is. In 2011 kreeg het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam 151 klachten over discriminatie in de horeca. Daarvan hadden er 56 betrekking op deurbeleid. Zoals bekend wordt discriminatie in veel van de gevallen niet gemeld.
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like onze facebookpagina. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over deurbeleid, discriminatie, gerd leers, horeca, tofik dibi2.

Delen:

Reacties


Rob Witte - 21/09/2012 21:36

In februari 1983 presenteerde B&W van Amsterdam het rapport Tussen Witkalk en Zwarthemden, waarin zij eindelijk toegaf dat ook vanuit de overheid harder opgetreden moest worden tegen racisme en discriminatie. Moet ik dan blij, cynisch, strijdbaar of wat eigenlijk worden van bovenstaande mededeling uit september 2012?