Burgemeesters pleiten voor eerlijker kinderpardon
In opinie op 03-05-2014 | 10:28
Diverse burgemeesters en vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties starten op 5 mei een campagne voor een eerlijker toepassing van het kinderpardon.
Zij vragen hiermee de aandacht voor de ongeveer 600 kinderen die buiten het kinderpardon van het kabinet Rutte II vallen en volgens het kabinet moeten terugkeren naar hun land van herkomst.
Met hun actie proberen burgemeesters en de maatschappelijke organisaties te bewerkstelligen dat staatssecretaris Fred Teeven de aanvragen van deze kinderen opnieuw bekijkt.
Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children zijn de 600 kinderen om uiteenlopende redenen afgewezen. In een persbericht schrijft Defence for Children:
"De gezinnen zijn bijvoorbeeld afgewezen omdat ze niet in een asielzoekerscentrum wonen. Dat kon ook niet omdat de Rijksoverheid veel van deze mensen de opvang in asielzoekerscentrum ontzegde. Toen stonden ze niet meer onder Rijkstoezicht. En daarom mogen ze nu niet blijven. Ook jongeren die nog veel langer geworteld zijn geraakt in Nederland omdat ze wél jonger waren dan 13 toen ze kwamen maar nu ouder zijn dan 21, vissen achter het net. Net als kinderen voor wie de ouders de verkeerde soort verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Zulke oneerlijke regels zijn niet uit te leggen aan deze kinderen."
Burgemeester Hans Martijn Ostendorp (CDA) van Bunnik zal maandag met ruim 15 collega's van onder meer Groningen, Den Helder, Utrecht en Amersfoort het startsein geven voor de campagne Eerlijk Kinderpardon. Ze worden gesteund door onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vluchtelingenwerk en Kerk in Actie.
VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA lanceren zij op 5 mei 2014 de campagne Eerlijk Kinderpardon. Het campagneteam is aanwezig op de bevrijdingsfestivals in Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen.
Petitie
Wil je de actie steunen? Teken hier de petitie.
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
Meer over kabinet, kinderpardon.