Politie weigert aangifte ‘islam is dodelijk’

In nieuws door Claire Schut op 19-03-2018 | 14:38

Claire Schut wilde aangifte doen naar aanleiding van het campagnefilmpje van de PVV, maar ze werd geweigerd. “Daar nemen we geen aangifte van op, mevrouw. Het spijt me. De strafbaarheid van dit verhaal lijkt er nog niet te zijn.”

Zojuist belde ik politie Haaglanden om aangifte te doen van het filmspotje ‘Islam is dodelijk’ van de PVV: bij welk kantoor ik het beste terecht kon om niet lang te hoeven wachten? 
“U kunt niet zo maar binnenlopen om aangifte te doen, mevrouw”, zei Martine van Politie Haaglanden. “Dan loopt u het risico dat u heel lang moet wachten of misschien wel helemaal niet wordt geholpen. U moet een afspraak maken.” 
Daarna wilde ze weten waar ik aangifte van wilde doen. 
“Groepsbelediging,” zei ik. “En aanzetten tot haat.” Martine wilde er meer over weten, hoe ik daarbij kwam. Nou, dat spotje van de PVV natuurlijk: ‘islam is dodelijk’. Dat is groepsbelediging (artikel 137c Sr) en aanzetten tot haat (art. 137d Sr).  

Martine had daar net iets over gelezen – een briefing van de landelijke afdeling Communicatie van de Nationale Politie. Of ik even wilde wachten, dan las ze het na. Binnen 20 seconden was ze terug: “Daar nemen we geen aangifte van op, mevrouw. Het spijt me. De strafbaarheid van dit verhaal lijkt er nog niet te zijn.” 
Dat begreep ik niet helemaal, omdat de politie verplicht is om aangiftes op te nemen en het Openbaar Ministerie (OM) over de strafvervolging gaat. Dus vroeg ik: “Wat bedoelt u?” 
Martine antwoordde: “De politie is van de strafvervolging. Iets moet dan wel strafbaar zijn. De PVV kijkt natuurlijk wel uit.” 

Of Martine het spotje van de PVV gezien had? Neen, dat had ze niet. Ik vertelde haar over ‘jodenhaat’,  en ‘christenhaat’ en ‘islam is dodelijk’ dat bloedrood uit die woorden druipt – voor alle leeftijden zichtbaar, prime-time op de tv. 
Ja, dat was inderdaad heel heftig. Maar ja, het was het getoetst en “het lijkt nu nog niet strafbaar”, herhaalde Martine. Aangifte doen zat er dus niet in. Sorry. 
“Maar daar heb ik toch recht op?” sputterde ik. 
Zeker, dat had ik. En ik mocht altijd langs komen, zei Martine: “Maar dan wordt er geen aangifte opgenomen. Dan wordt het een mutatie. En daar wordt niets mee gedaan.”
Uiteraard mocht ik altijd bellen om een vinger aan de pols te houden. Misschien was er in de tussentijd iets veranderd. En wellicht kwam er ook iets op de website van Politie.nl te staan. 
“We blijven natuurlijk wel wakker,” verzekerde Martine. Dat was een hele geruststelling.

Zo. Nu ga ik aangifte doen.  

Lees hier het vervolg: Aangifte? Alleen op afspraak


Zie ook:

Reacties op campagnefilmpje Wilders

Aangifte doen van discriminatie

Kan een aangifte worden geweigerd?

Over de weigering van een aangifte

Foto: pixabay


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Meer over aangifte, moslimhaat, Wilders.

Delen:

Reacties


marjolein van haaften - 10/04/2018 13:32

Er is op verschillende plekken in het land aangifte gedaan naar aanleiding van het PVV filmpje.
De politie is verplicht aangifte op te nemen.
De politie gaat niet over het beoordelen van de strafbaarheid, dat doet het Openbaar Ministerie.

Ton Wijkmans - 20/03/2018 19:39

Men moet de politie eens goed bij de oren pakken en uitleggen dat zij een aangifte maar op hebben te nemen, dit is hun taak. Het is niet aan een agentje om te bepalen of een aangifte opgenomen kan worden of niet. Ze zijn nog te belazerd om het weinige werk te doen dat ze nog moeten doen, of hebben ze weer "geen tijd" ???