De ruis die het debat gijzelt

In nieuws door Ewoud Butter op 14-01-2018 | 09:49

Journaliste Nadia Ezzeroili heeft dit weekend in de Volkskrant een stuk geschreven over vrouwenonderdrukking in islamitische en hindoestaanse migrantenkringen. Behalve vrouwenondrukking hekelt ze ook 'de ruis' die de discussie over dit onderwerp steeds weer gijzelt.

Ze schrijft onder andere:

Vrouwenonderdrukking is een collectief trauma in islamitische en hindoestaanse migrantenkringen, door bijna iedereen in verschillende mate beleefd als slachtoffer, dader, medeplichtige en stille toeschouwer. Het is een verknipt en ontwrichtend systeem dat in verschillende vormen en gradaties opduikt, mensenlevens beschadigt en van vrouwen publiek bezit maakt. Diverse moedige vrouwen hebben afgelopen decennia hun hartekreet laten horen, maar wat een aanleiding had moeten zijn voor een breed en belangrijk gesprek over een systeem dat door en door rot is, raakte steeds weer ondergesneeuwd door ruis - of werd simpelweg genegeerd of verguisd door de eigen gemeenschap.

Want in die ruisdiscussies wordt de pijn - onze pijn - gepolitiseerd en gedegradeerd tot een voetnoot in grijsgedraaide preken voor eigen parochie. 'Het is weliswaar erg wat Boef heeft gezegd', wordt er bijvoorbeeld geweend, 'maar witte seksistische mannen krijgen niet dezelfde behandeling.' 'Zie je nou wel', roepen moslimhaters triomfantelijk, 'die moslims deugen niet. Stuur ze maar allemaal terug naar hun zandbak.'

Van de voorspelbare moslim- en vreemdelingenhaters hebben we nooit iets hoeven te verwachten. De hiphopminnende mansplainers zijn hooguit lachwekkend. Tragischer en veelzeggend is de rol van zelfverklaarde medestanders binnen de eigen gemeenschap die liever zien dat we onze strijd eerst in de wacht zetten totdat er definitief is afgerekend met racisme en moslimhaat. En anders heb je wel te maken met stille voorwaarden: niet de vuile was buiten hangen op witte podia. Of dek die minstens in met de disclaimer dat slutshaming ook diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur - dan blijft de boodschap tenminste verteerbaar voor zelfverklaarde medestanders uit intersectionele feministenkringen. Alsof er bij de strijd tegen islamofobie en #MeToo continu wordt benadrukt dat misogynie en racisme ook bij moslims en allochtonen voorkomt. Mensen die ons ondubbelzinnig zouden moeten steunen zoals onze omgeving ons had moeten beschermen, hebben het tot nu toe ook laten afweten.

Binnenkort op Republiek Allochtonië meer over de ruis die Ezzeroili. We zijn benieuwd naar uw mening en ervaringen. Herkent u deze ruis of misschien juist niet? Wat zijn de oorzaken en wat is het effect van deze ruis? Mail het: info@republiekallochtonie.nl 

Lees het hele artikel van Nadia Ezzeroili over vrouwenonderdrukking en over ruis hier. 

Foto: Flickr


Meer over debat, huiselijk geweld, nadia ezzeroili, vrouwenemancipatie.

Delen: