Collectief tegen islamofobie presenteert manifest tegen moslimhaat en discriminatie van moslims

In nieuws door Brahim op 12-03-2018 | 07:08

Gisteren heeft het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) een manifest gepresenteerd waarin wordt gepleit om stelling te nemen tegen moslimdiscriminatie en moslimhaat. Hieronder de tekst van het manifest.

Voor invechten – We gaan door met de strijd tegen racisme en haat

Demonstratie tegen burgerrechten

Vandaag demonstreren twee racistische organisaties in de straten van Amsterdam: één tegen een moskee (nadat men daar al eerder een onthoofde pop had neergelegd) en één die moslims dehumaniseert als barbaren en terroristen. Beide organisaties willen de grondrechten van moslims in Nederland aantasten.

Daar bovenop zien we dat racistische politieke partijen als de PVV en Forum voor Democratie hoge ogen gooien in de peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen; hun stellingen waarin gepleit wordt voor discriminerende maatregelen tegen moslims zijn inmiddels gebruikelijke politieke stellingen.

Het is duidelijk dat de strijd tegen anti-moslimdiscriminatie en moslimhaat absoluut noodzakelijk is. We zullen ons dan ook niet laten afschrikken door het steeds groeiende verbale en fysieke geweld tegen moslims. 

Discriminatie en haat

Voorbeelden van intolerantie, discriminatie en haat tegen moslims zijn onder meer:

  • Het verbaal en fysiek aanvallen van vrouwen vanwege het dragen van een hoofddoek.
  • Het bedreigen, bekladden, brandstichting en andere vormen van agressie tegen moskeeën.
  • Het opleggen van extra voorwaarden aan moslims, bijvoorbeeld aan de bouw van moskeeën, die niet aan andere groepen worden opgelegd.
  • Het (willen) ontzeggen van de burgerrechten van moslims, terwijl andere burgers die wel hebben, zoals het pleiten voor een stop op de bouw van moskeeën.
  • Het creëren van voorschriften die weliswaar niet specifiek geformuleerd zijn tegen moslims, maar moslims wel bijna exclusief raken, zoals het aanstaande verbod op de gezichtssluier.
  • Het dragen van kleding uit religieuze overwegingen te ontzeggen aan moslims, zoals het weigeren van vrouwen die een hoofddoek dragen op de arbeidsmarkt.
  • Het discrimineren van veronderstelde moslims op basis van verwijzingen naar religieuze of etnische achtergrond, zoals het discrimineren van mensen met een Arabisch of Turks klinkende achternaam.
  • Het oproepen en/of rechtvaardigen van aanvallen cq vermoorden van moslims uit naam van een ideologie of religie, of het bagatelliseren daarvan, zoals recent door de Utrechtse lijsttrekker van de PVV.
  • Het verspreiden van onware, dehumaniserende, of stereotype beschuldigingen over moslims als groep en het verantwoordelijk houden van moslims als groep voor de daden van anderen, zoals moslims als groep verantwoordelijk maken voor terrorisme op basis van generaliserende definities van de islam of het vergelijken van de islam met een ziekte.

Het onderscheiden van moslims

We zien dat moslims momenteel op drie niveaus worden buitengesloten van andere burgers:

  • Particulier: Alle vormen van discriminatie in het dagelijks verkeer (zoals op de arbeidsmarkt en op school); vijandige sentimenten; verbale en fysieke agressie door burgers tegen moslims en individuen die als moslim gezien worden; en verbale en fysieke agressie tegen  de instituties, religieuze faciliteiten, en/of eigendommen van moslims en moslimgemeenschappen.
  • Institutioneel: Alle vormen van discriminatie tegen moslims ten gevolge van beleid door overheden en het bedrijfsleven. Hierin past ook het verminderen en ontnemen van de grondrechten van moslims.
  • Politiek: Alle vormen van retoriek tegen moslims, inclusief het uitzonderen van moslims van andere bevolkingsgroepen, en/of het mobiliseren van andere burgers tegen moslims. Hieronder vallen ook oproepen tot geweld tegen moslims of mensen die worden aangezien voor moslims om moslims angst aan te jagen en/of te verdrijven en/of te doden.

Deze verschijnselen staan niet op zichzelf, maar passen in een breder patronen van intolerantie zoals de homofobe uitspraken recent gedaan door een, inmiddels voormalig, kandidaat van Forum voor Democratie, anti-semitisme of het verdacht maken van anti-zwarte piet activisten door AIVD en anderen en het aantasten van hun recht op demonstratie.

Invechten

Het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) en andere organisaties die de veiligheid en burgerrechten van moslims serieus nemen zullen zich niet laten ontmoedigen of bang maken door deze ontwikkelingen, noch door de demonstraties van radicaal rechts en de opmars van racisme in de politiek. Om met Mark Rutte te spreken: ‘we zullen ons blijven invechten’.

We gaan door met:

  1. Het in kaart brengen en zichtbaar maken van vormen van discriminatie en agressie tegen moslims
  2. Het investeren in sociale veiligheid van moskeeën
  3. Het monitoren, aan de kaak stellen, en strijden tegen discriminatie van moslims en hate speech in beleid en media


We vragen de overheid om:

  1. Op te blijven treden tegen fysieke agressie en het aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslims en hun instituties en faciliteiten.
  2. Te zoeken naar nieuwe manieren om discriminatie op de arbeidsmarkt serieus en effectief aan te pakken, inclusief het overnemen van best practises en aanbevelingen van Civil Society Organisaties, en aanbevelingen uit bestaande onderzoeksrapporten van de VN en EU.
  3. Meer aandacht in het onderwijs voor racisme en discriminatie middels het distribueren van handleidingen tegen hate speech, mensenrechteneducatie aan jongeren en docenten, en trainingen aan docenten om racisme en discriminatie te herkennen en effectief te bestrijden.
  4. Universele mensenrechten en de Nederlandse grondwet in acht te houden: geen discriminerende beleidsmaatregelen tegen moslims in te stellen en daar ook niet voor pleiten

Het CTID en de organisaties die zich bij deze verklaring aansluiten benadrukken dat moslims in Nederland het recht hebben zichzelf te zijn en thuishoren in Nederland. We zullen ervoor blijven strijden dat moslims en andere minderheden dezelfde rechten hebben en houden als andere burgers.

Tot slot roept het CTID op deel te nemen aan de vreedzame demonstratie op 18 maart (vanaf 13 uur op de Dam) in Amsterdam tegen discriminatie en racisme.

Organisaties en personen die deze verklaring steunen, kunnen dit laten weten door een mail te sturen naar islamofobie@gmail.com 

Zie ook:

Het Parool berichtte over de twee demonstraties in Amsterdam: zie hier en hier  

Meer over moslimhaat hier


Meer over collectief tegen islamofobie en discriminatie, moslimdiscriminatie, moslimhaat.

Delen:

Reacties


Az fan - 24/03/2019 00:29

Eingelijk moesten we
Ook online een handtekening actie op zetten.en naar de regering
Geven/opsturen.voor de
Volgde keer.
Mijn idee

H Fakidi - 18/03/2019 10:47

Islam is peace.

Peace voor iedereen.

Leef en laat leven.