Aanslag moskee Enschede ook in hoger beroep terroristisch oogmerk
In achtergronden door Roemer van Oordt op 28-02-2018 | 15:08
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gisteren vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij het gooien van twee molotovcocktails tegen de moskee in Enschede in februari 2016. Twee van hen kregen 36 maanden (10 voorwaardelijk), de andere twee 30 maanden (6 voorwaardelijk). Het hof acht ook bewezen dat de mannen dit deden met een terroristisch oogmerk. Ze wilden 'het islamitische deel van de bevolking bang maken en tegelijkertijd de gemeente ertoe bewegen geen asielzoekerscentrum te realiseren'. Ineke van der Valk en Martijn de Koning reageren.
Omdat het hof om een breed scala van redenen geen gevaar voor personen bewezen acht, zijn de opgelegde gevangenisstraffen lager dan door de rechtbank in Overijssel. Die had de verdachten - leden van de militante, extreemrechtse Dutch Self Defence Army (D.S.D.A.) - veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk.
Aanleiding
In februari 2016 werden twee molotovcocktails naar de moskee in Enschede gegooid, waar op dat moment zo'n 30 mensen binnen waren, waaronder een aantal kinderen Het gebouw liep geen ernstige schade op, omdat de brand snel werd geblust. Niemand raakte gewond. De rechtbank Overijssel zei daarover in oktober 2016:
Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtegoed uit te dragen hebben zij een grote angst teweeggebracht zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen.
Volgens de rechtbank verheerlijkten de mannen Adolf Hitler en het fascisme. Ook geloofden zij in de superioriteit van het blanke ras. Op sociale media deelden ze plaatjes met teksten als: "Plaats vrijmaken voor vluchtelingen? Auschwitz staat momenteel leeg!" Op een afbeelding met Hitler stond de tekst: "Islamisten... die habe ich vergessen".
De uitspraak van de rechtbank dat het hier ging om een geweldsdelict met terroristisch oogmerk werd zowel door moskeeën, onderzoekers en pressiegroepen als door een handjevol politici - waaronder Ahmed Marcouch die het onderwerp als eerste in de Kamer agendeerde - als een doorbraak beschouwd.
In gesprekken die ik de afgelopen tijd met moskeebestuurders onder andere voerde tijdens bijeenkomsten over moslimdiscriminatie en incidenten bij moskeeën, werd dat beeld bevestigd. Daar vormde - net als bij meetings over de Handreiking Veilige Moskee - de uitspraak van de rechtbank en de (gemiddeld) stijgende lijn in het aantal (gewelds)incidenten overigens regelmatig aanleiding voor discussies over de manier waarop het dreigingsniveau in Nederland wordt vastgesteld.
Reacties op uitspraak gerechtshof
Ook het hof heeft dus bij het bepalen van de straf meegewogen dat de verdachten de bedoeling hadden om de gemeente door het plegen van een aanslag te dwingen af te zien van het realiseren van een asielzoekerscentrum en om de moslimgemeenschap angst aan te jagen. Dat was aanleiidng om dit incident te bestempelen als een aanslag met terroristisch oogmerk.
Baanbrekend onderzoeker Ineke van der Valk liet Republiek Allochtonië weten in de bevestiging van het Hof een trend te zien:
In het verleden werden geweldsdelicten tegen moskeeën nauwelijks serieus genomen of vervolgd. Voor een belangrijk deel kwam dat omdat politie en politici de incidenten depolitiseerden en afdeden als vernieling of vandalisme. Nu zie je daarin ook bij politie, justitie en de rechterlijke macht een duidelijke verschuiving. Dat is natuurljk belangrijk als signaal aan potentiële daders, maar net zo goed aan de moslimgemeenschap om te laten zien dat er niet met twee maten wordt gemeten. Aan de veroordeling tot detentie zit wat mij betreft tegelijkertijd een andere kant. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden van dit soort extremistische jongeren die in de gevangenis juist doorradicaliseren. Genoeg oog voor reïntegratie is heel erg belangrijk.
Volgens antropoloog Martijn de Koning heeft de uitspraak van het Hof een belangrijke, positieve symboolfunctie. Hij zei verder:
Maar ik maak me ook zorgen. De terrorismewetgeving wordt wel flink opgerekt. Aan de andere kant kan je natuurlijk ook beweren dat iedere hatecrime, iedere racistische gewelddadige actie een vorm van terrorisme is.
Meer over haatmisdrijven tegen moskeeën: hier
Meer over moslimhaat: hier
Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
Meer over enschede, extreemrechts, gerechtshof, haatmisdrijf, ineke van der valk, martijn de koning, moskee, racisme, rechtbank, terrorisme.