zondag 28 januari Dekoloniale discussies: Slavernij in Nederlands-Indië
Van 15 tot 18 uur in Studio K, Timorplein 62, 1094 CC Amsterdam
Het Nederlandse slavernijverleden beperkt zich niet alleen tot de trans-Atlantische handel. Ook in de voormalige kolonie Nederlands-Indië tierde de handel van tot slaaf gemaakte mensen welig. Over dit deel van de geschiedenis horen we nog weinig.
Met de steeds luider wordende roep om een slavernijmuseum is het moment daar om ook over de vergeten geschiedenis van slavernij in ‘de Oost’ te praten. Tijdens deze bijeenkomst vertelt Reggie Baay over slavernij in Nederlands-Indië aan de hand van zijn boek ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’. De volgende vragen komen hier aan bod: Wat heeft zich precies afgespeeld in Nederlands-Indië? In welk opzicht verschilde slavernij in ‘de Oost’ van die van ‘de West’? Wat was de rol van de VOC? En welke positie had de njai (concubine) in het systeem van slavernij en kolonialisme?
Vervolgens gaan we in gesprek met mensen die als postkoloniale diaspora een band hebben met voormalig Nederlands-Indië. In hoeverre is er sprake van een kritisch dekoloniaal geluid onder Nederlands-Indische diaspora? Wat zou dat geluid precies inhouden? Welke rol speelt de vergeten geschiedenis van slavernij in Nederlands-Indië in dit kritische dekoloniale geluid? Welke terminologie is gewenst, hoe kijken we aan tegen monumenten en straatnamen die aan Nederlands-Indië herinneren, en hoe erken je de complexe erfenis van kolonisator, gekoloniseerden en KNIL militairen in je persoonlijke familiegeschiedenis? Op welke manier kunnen we dit slavernijverleden onderdeel maken van de bredere dekoloniale beweging in Nederland?
SK3 // 3,00 tot 7,50 euro //
Deze lezing wordt in het Nederlands gegeven.
Reggie Baay is gespecialiseerd in koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis. Hij publiceerde verschillende publieksboeken over Nederlands-Indië, zoals 'De Njai' en 'Daar werd wat gruwelijks verricht'. Momenteel doet hij verdiepend onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden in Azië.
Panelleden: Surya Nahumury (Zwart onder Oranje), Rochelle van Maanen (Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië), Sarah Klerks (Indisch 3.0, Redmond Radio) en Michael van Zeijl (Actiegroep De Grauwe Eeuw).
Spoken word: Phaidra Johannis (Poetic Falunku)
*******update 27/12/17******************************
Afgelopen dagen is een discussie ontstaan over de deelname van een van de panelleden aan dit evenement. Op een aantal momenten tijdens deze discussie is van wederzijds respectvol communiceren helaas geen sprake geweest.
Het is de bedoeling van dit evenement om een gezamenlijk leerproces te stimuleren, kritische discussies te faciliteren en bewustwording met betrekking tot dekolonisatie in Nederland te bevorderen. De sprekers zijn allen uitgenodigd vanwege hun ervaring, kennis en verschillende perspectieven op de onderwerpen die we deze middag zullen bespreken. Juist door met elkaar en met de sprekers in discussie te gaan, kan iedereen eigen ideeën over Nederlands-Indië, dekolonisatie en slavernij verder ontwikkelen.
We hechten belang aan het faciliteren van inhoudelijke discussies, zolang er op respectvolle wijze met elkaar wordt omgegaan. Er moet voldoende ruimte en veiligheid zijn voor uiteenlopende meningen en vertrekpunten om deze gesprekken op een zinvolle manier te kunnen voeren.
Tijdens de bijeenkomst zullen veel interessante en belangrijke vragen besproken worden, en we horen graag hoe onze panelleden en het publiek hierover denken. We zien dan ook uit naar een zeer boeiende bijeenkomst met goede gesprekken.
*****************************************************************
Dit programma is onderdeel van Studio/K’s School of Critics waarbij maandelijks lezingen, workshops, panels, film en/of discussieavonden over kritische en onderbelichte thema’s worden georganiseerd. Deze bijeenkomst is georganiseerd door Mariska Jung in samenwerking met Studio/K en wordt ondersteund door Keti Koti Maand, Histori Bersama, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië, en BAMM.
Entree is gebaseerd op donaties van 3,- tot 7,5. Verder is er de mogelijkheid een combi-ticket van 15,- aan te schaffen waarbij je na afloop van het event een vegetarische & Indische maaltijd kunt nuttigen. Alle opbrengsten worden gebruikt om de onkosten die gemaakt zijn voor de tot standkoming van het programma te vergoeden.
Kaartjes voor lage inkomens kosten 3,00 euro, voor studenten en middeninkomens 5 euro en voor hoge inkomens 7,50 euro. Er zijn een aantal plekken gereserveerd voor mensen zonder inkomen. Wil je daar gebruik van maken? Stuur dan een e-mail naar programmering@studio-k.nu
Studio/K vindt het belangrijk om kritische discussies te faciliteren, maar deelt niet noodzakelijk de meningen en standpunten die worden vertegenwoordigd door de genodigde sprekers, partijen en/of groepen.
Bron en meer informatie op facebook