Aanslag op Charlie Hebdo (minstens 11 doden) is aanslag op vrijheid van meningsuiting
In opinie door Ewoud Butter op 07-01-2015 | 12:56
In Parijs zijn bij een aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo minstens elf doden gevallen. De angst bestaat dat het dodental zal toenemen. Er zijn ook elf gewonden, van wie er vijf in kritieke toestand verkeren.
Chalie Hebdo is een links, vrijzinnig politiek blad dat met humor commentaar geeft op tal van aspecten van politiek en samenleving. Hiertoe behoort als vanzelfsprekend ook kritiek op religies, waaronder de islam.
Het blad publiceerde in 2006 onder andere de Deense Mohammedcartoons en kreeg in 2011 te maken met brandstichting nadat een molotovcocktail naar binnen werd gegooid, omdat het weekblad een nummer aankondigde met Mohammed als gasthoofdredacteur en zich voor de gelegenheid omdoopte tot Sharia Hebdo.
Vandaag plaatste het blad een uur voor de aanslag een satirische cartoon op Twitter waarin IS-leider al-Baghdadi een rol speelde.
De aanslag op Charlie Hebdo kan niet anders gezien worden dan als een vreselijke en volstrekt onacceptabele aanslag op de vrijheid van meningsuiting, maar ook als een aanslag op humor en op relativering. Je kunt je gekwetst voelen door de mening van een ander, maar dat kan nooit, maar dan ook nooit een excuus zijn voor geweld. Iedere 'ja, maar' vind ik dan ook bijzonder ongepast.
Het is ook, in de woorden van Joris Luyendijk "een soort uitnodiging van de daders aan ons allemaal, om net zo haatdragend te worden als zijzelf." Dat is uiteraard een uitnodiging die nadrukkelijk niet moet worden aanvaard.
Ewoud Butter, hoofdredacteur Republiek Allochtonie
Meer over de vrijheid van meningsuiting hier
Meer over radicalisering en terrorisme hier
Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
Meer over afstand nemen, charlie hebdo, ewoud butter, terrorisme, vrijheid van meningsuiting.